Ulven skræmmer kun et mindretal af danskerne

Ny undersøgelse bestilt af Danmarks Naturfredningsforening viser, at de fleste danskere finder det acceptabelt, at der er ulve i Danmark.

Hovedparten af danskerne er både trygge ved og finder det acceptabelt, at der nu igen lever ulve i landet.

Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Danmarks Naturfredningsforening blandt 1732 repræsentativt udvalgte vælgere.

Ifølge undersøgelsen er 68 procent af danskerne er trygge eller meget trygge ved ulvens tilstedeværelse, mens 19 procent er utrygge - heraf syv procent meget utrygge - ved de nye tilflyttere.

Store skænderier

Siden Danmarks første ulvefamilie blev en kendsgerning for nogle måneder siden, har ulvehadere og -elskere ellers skændtes blodigt på de sociale medier.

»Af og til bliver tonen meget skinger mellem yderfløjene blandt ulvehadere og -elskere. Men heldigvis er der mere ro på i den brede befolkning. Det kan forhåbentlig give en debat baseret lidt mere på fakta, end det man nogle gange hører,« siger biolog Bo Håkansson fra Danmarks Naturfredningsforening og medlem af Ulvegruppen under Vildtforvaltningsrådet.

Berørte mest bekymrede

Bekymringen er størst hos ældre mennesker og mere udtalt i blå blok end i rød.

Biolog: Vilde bier og honningbier er ikke som Star Wars 9. december · 08:00

Ikke overraskende skaber den nye ulvefamilie med dens seks unger mest bekymring i de regioner, hvor ulvene er eller kan dukke op.

»Det er meget forståeligt, når ulven har været væk i 200 år, at den vækker uro i sit nabolag. Derfor er der også brug for, at man hurtigt hjælper fåreavlere med effektivt at forebygge angreb på husdyr. Samtidig skal man sikre en konstant tæt dialog med de borgere, der bor i områderne,« siger Bo Håkansson.

Nye tiltag drøftes

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) har netop bedt Vildtforvaltningsrådet om at drøfte reguleringen af ulve, og om opdagelsen af ulveungerne giver anledning til nye tiltag, som dog skal blåstemples af EU, da ulven er fredet.

»I øjeblikket er der ikke meget, vi kan gøre. Men vokser ulvebestanden i Danmark, har vi så de rette redskaber, og skal den stadigt nyde særlig beskyttelse og være totalt fredet, eller skal der kunne ske en større regulering af den end nu?« siger ministeren.

Som det er i dag, kan der kun søges om tilladelse til at skyde »problemulve«, som vedvarende går for tæt på mennesker og husdyr.

/ritzau/

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu