Ulveturisme forstyrrer privatliv og jagt i Stråsø plantage

Debatten om ulvene i Nordvestjylland bliver nu forstærket af skarpe holdninger fra landmænd og jægere i området.

Den store tilgang af mennesker, der ønsker at se ulven i Nordvestjyllands ulvezone - ulveturisterne - er til stor gene for beboerne i området, lyder det fra flere kilder.

”Jeg oplever det hver dag. De er snart værre end ulven. Det er jo vores private grund, de går på, og de fotograferer alt. Selv os, som bor herude,” lyder det fra Børge Jensen, der er landmand i det nordvestjyske. 

Han har en skarp holdning til de mennesker, der besøger Stråsø plantage for at spotte ulve.

”Fred og ro er et salgsargument herude. De fleste, der bor her, holder af at være en smule på afstand af byer og larm, og det bør ikke blive spoleret af folk, der ræser over markvejen for at nå frem til en ulv,” siger Steffen Troldtoft, der er en af lokalområdets mest aktive, når det kommer til ulvedebatten.

”Jeg vil tro, at trafikmængden er fordoblet over de sidste par år,” siger Steffen, der selv bor på et nedlagt landbrug i Ulfborg.

”Jeg kom eksempelvis kørende hjem en sen aften, hvor jeg ser en bil med tændte lygter holde inde på markvejen. Da jeg så stopper op for at høre, hvad de laver der, fik jeg af vide, at de holdt og lyttede efter ulvehyl. Det skal man ikke gøre på privat grund midt om natten.”

Forstyrrende for jagten

Steffen Troldtofts familie ejer jagtområder i Stråsø plantage, og her mærkes konsekvenserne af ulveturismen når jagtsæsonen starter.

Han fortæller at de uvedkommende ofte kravler op i skydetårne eller på anden vis bruger terrænet i jagtområder til at få gode billeder af ulven.

”Jeg kan se på flere billeder på internettet, at de er taget fra vores jagtejendom, og vi ved også at her er mange ulve. Vores jagtlejere sidste år, spottede ulve stort set hver dag”.

Selvom ulven i sig selv kan være en trussel for vildtbestanden i jagtområderne, så oplevede Steffen efter eget udsagn, også hvordan ulveturisternes eget tilstedeværd kan påvirke jagtforholdene.

”Sidste jagtsæson var vi på en tur i et godt jagtområde, hvor vi ikke så et eneste dyr hele dagen. Det undrede vi os selvfølgelig over, da det er usædvanligt. Om aftenen kan jeg så se en video på Facebook hvor flere ulveturister går rundt i området. De havde jaget alt vildtet fra området, og det er virkelig ærgerligt,” kommer det fra Steffen Troldtoft.

Til fare for dem selv

Udover en skadelig effekt på jagtmulighederne, frygter han, at det i sidste ende også vil kunne få grelle konsekvenser for ulvespotterne selv, hvis de fortsætter med at lede efter ulvene på samme måde som hidtil.

”De gemmer sig i naturen i camouflagetøj. De trænger ind på jagtområder, også i jagtsæsonen, og så er der en lille, men reel risiko for, at de ender i en jægers skudbane. Det er noget af det værste jeg kan forestille mig".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle