Under pres: Svinenoteringen falder til laveste niveau i 18 år

Danish Crowns svinenotering for uge 4 får endnu et gevaldigt tryk på trynen og kommer under otte kroner. "Det er voldsomt, det der sker lige nu", siger direktør.

Selvom noteringen i sidste uge kom ned på et niveau der ikke har været lavere siden 2010 bliver noteringen ny yderligere trykket ned. 

Slagtesvinenoteringen fra Danish Crown til andelshaverne bliver 20 øre mindre i uge 4 og lander dermed på 7,90 kr. pr. kilo. Sonoteringen falder ligeledes med 20 øre og kommer ned på 3,10 kr. pr. kilo.

Det er dermed det laveste niveau for Danish Crowns slagtesvinenotering i 18 år, ifølge en opgørelse fra Landbrug & Fødevarer. 

Hos Danish Crown skal vi helt tilbage til 2004 for at prisen har været under otte kroner  

Faldet skyldes, at det europæiske marked for grisekød er fortsat under pres. Det meddeler Danish Crown. 

Presset er efterdønninger og usikkerhed efter udbruddet af afrikansk svinepest i Italien, der skaber uroen, og markedet er derfor afventende, lyder det.

"Det er voldsomt, det der sker lige nu. Der er ingen i markedet, der er i tvivl om, at noteringerne er langt under landmændenes fremstillingspris, men grundet corona, slankekure i januar og en lav eksport ud af Europa, så matcher efterspørgslen ikke udbuddet, og det rammer priserne. Den tyske notering faldt 3 cent med virkning fra i dag, og for frie grise betales der 3 cent under noteringen. Det viser med alt tydelighed, hvor alvorlig situationen er", siger Kasper Lenbroch, der er kommerciel direktør i Danish Crown.

Det er næsten udelukkende priserne på skinker med ben og hele forender, der trykkes ned. For priserne på bove, nakker, brystflæsk, kamme og bacon er stabile, og det sender et signal om, at den pludselig nedtur også har fået fart af den højere slagtning efter helligdagene hen over jul og nytår.

"Det er samme billede, som vi så hen over efteråret. Der mangler generelt udbeningskapacitet, og når udbuddet af skinker så stiger, fordi de italienske aktører er tilbageholdende, så kommer priserne med det samme under pres i Europa", fortæller Kasper Lenbroch.

Kina er et af de lande, der i perioder har aftaget store mængder skinker og forender, men der er på nuværende tidspunkt ingen impulser fra de kinesiske indkøbere. Eksporten ud af Europa koncentrerer sig derfor om udbenede varer og specialprodukter til eksempelvis Japan, så også her er udbeningskapaciteten den store udfordring.

"Når vi ser lidt længere frem, så er der lidt positivt at finde i, at den amerikanske notering er stigende. Det løser ikke udfordringerne på kort sigt, men det sender et signal om, at det er Europa, der er ude af trit med verdensmarkedet, og det bør signalere en vending i markedet, når udbuddet i Europa går ned senere på året, men hvornår den kommer er umuligt at spå om", siger Kasper Lenbroch.


Obs. Artiklen er rettet kl. 16.37. Tidligere fremgik det at Tican var under otte kroner i 2008,2009 og 2010 men forskellen skyldes forskellige afregningsmetoder, ifølge Tican. 

 

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle