Undersøgelse: Landmænd er blandt dem, der arbejder mest om natten

Landmænd er blandt dem, der oftest arbejder om natten. Det viser en ny undersøgelse fra Danmarks Statistik.

Malkemaskinerne skal startes op før solen står op, og høsten trækker måske ud til længe efter, at de fleste har fundet sengen.

Det kommer nok ikke som en overraskelse, at landmænd er blandt dem, der oftest arbejder om natten. Det viser en ny undersøgelse fra Danmarks Statistik.

Som en del af en større undersøgelse, har Danmarks Statistik spurgt til en lang række danskeres arbejdsvaner fordelt på brancher. Her svarer 18 procent af medarbejderne i branchen 'landbrug, skovbrug og fiskeri', at de nogle gange arbejder om natten, mens yderligere otte procent svarer, at de ofte arbejder om natten. 

Det er henholdsvis fem og tre procent flere end folk beskæftiget inden for 'offentlig administration, undervisning og sundhed', der er den næst-mest natarbejdende gruppe.

Hver 10. dansker arbejder om natten

I alt og på tværs af alle brancher oplever lidt flere end hver 10. dansker, 12 procent, at måtte arbejde om natten. Men der er store forskelle brancherne i mellem.

Hvor landbrug, skovbrug og fiskeri er den branche, hvor natarbejde er mest udbredt, er det mindst udbredt blandt de, der arbejder med ejendomshandel og udlejning. Her svarer ingen, at de arbejder om natten.

"Beskæftigede i branchen landbrug, skovbrug og fiskeri er dem, der i størst udstrækning melder om, at de af og til arbejder om natten – her er der tale om knap hver femte, der svarer, at de af og til arbejder om natten, fortæller Martin Faris Sawaed Nielsen, der er med til at udarbejde undersøgelsen til Danmarks Statistik.

Natarbejde skal i denne undersøgelse forstås som arbejde i den 'normale soveperiode', det vil sige eksempelvis mellem klokken 23 og klokken 07.

Ud over natarbejde, blev der i undersøgelsen også spurgt til andre atypiske arbejdstider, og her svarer også langt flest inden for 'landbrug, skovbrug og fiskeri', at de har arbejde eksempelvis om aftenen, nat og i weekenden. Her svarer 3 ud af 4, eller 75 procent, at de af og til oplever arbejde på de atypiske tidspunkter.

 

 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle