Ung, ekspansiv landmand er gået konkurs

Udvalgt til weekend: På rekordtid bankede Morten Svendsen et stor-landbrug op fra bunden. Drømmen om både køer, grise og 1.500 hektar er nu kollapset.

Det voksede så hurtigt for den unge landmand Morten Svendsen.

På rekordtid fik den 31-årige landmand banket et storlandbrug op med drift af egne og forpagtede 1.500 hektarer - og som et særsyn i dag både mælke- og svineproduktion.

Men drømmen brast i maj i år, da MS Landbrug blev erklæret konkurs. Kun fire år efter, at landmanden købte sit første landbrug på Fyn.

Ifølge advokat Henrik Steen Jensen fra Holst Advokater i Aarhus, der blev udpeget som kurator i konkursboet i starten af maj, skyldes konkursen dårlig økonomi.

"Det er nok gået for stærkt. Der er investeret for meget. Når man skal ekspandere, skal man have den nødvendige egenkapital for at følge med", forklarer den erfarne kurator, der i de seneste år har behandlet mange landmænds konkursboer.

Netop ekspansionen har været en del af Morten Svendsens pointer, da han i efteråret 2019 blev præsenteret som en ung landmand med fremtid i LandbrugsAvisen.

Ekspanderede hurtigt

Morten Svendsen købte sit første landbrug på Fyn i 2016 med penge tjent på at have forpagtet jord på Møn.

Siden da er det gået stærkt fremad. Fra købet på Fyn gik der kun halvandet år, før han ejede hele fire yderligere ejendomme i det fynske.

Selv om han betegnede sig selv som "plantemand" med primær erfaring fra markdrift, indgik der både 250 malkekøer og 1.000 søer med smågriseproduktion i de overtagne bedrifter.

En del af den unge landmands strategi var netop at sprede risikoen, sådan at de forskellige driftsgrenes op- og nedture kunne opveje hinanden og balancere driften.

Samtidig har Morten Svendsen og hans medarbejdere arbejdet ihærdigt med at renovere både sostald og kostald, ligesom man har skiftet malkeanlæg og købt nye maskiner.

Ikke meget friværdi

Hvad angår den fynske produktion, var en del af produktionen allerede solgt fra, da konkursdekretet blev afsagt. Disse aftaler har kurator set igennem og tiltrådt.

"Der er ikke en masse friværdi. Panthaverne på de yderste stole har været det igennem og sagt god for det", siger kurator Henrik Steen Jensen og tilføjer:

"Man har måske været bundet lidt for mange steder med flere forskellige finansieringskilder".

Ikke den eneste

Morten Svendsen er langtfra den eneste unge landmand, der i de seneste år har måttet erfare, at det ikke kun er svært at få fodfæste som selvejer i landbruget i dag.

Når man er kommet gennem nåleøjet til finansiering, kræver det også både held og dygtighed at blive siddende som ejer. Således er flere unge landmænd, som LandbrugsAvisen har omtalt i de seneste år, endt med at gå konkurs. Nogle selvvalgt, fordi økonomien og dagligdagen ikke viste sig at hænge sammen som planlagt og ønsket - andre på bankens ønske.

LandbrugsAvisen har flere gange kontaktet Morten Bælum Svendsen for at høre hans version om konkursen, men han er ikke vendt tilbage.

Faktaboks

MS Landbrug:

 

  • MS Landbrug købte første ejendom i 2016 ved Nr. Broby.
  • Overtog yderligere fire ejendomme, så der samlet drives 1.500 hektar af forpagtede og egne arealer - på Fyn og Møn.
  • Svineproduktion med 1.000 søer og produktion af 32.000 grise, der sælges som 30-kilosgrise, 
  • Mælkeproduktion med 250 jerseykøer.
  • Taget under konkursbehandling 6. maj i Nykøbing Falster ret.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle