Ung fasanopdrætter har mistet 700 dyr til fugleinfluenza: "Der kører mange tanker lige nu"

Simon Poulsen fik torsdag aflivet 700 fasaner, som han skulle have levet af i år. Han håber på en hurtig desinficering og erstatning, så han kan komme i gang igen.

I år skulle have været året, hvor 23-årige Simon Poulsen skulle sætte alt andet til side og arbejde fuld tid med opdræt af fasaner.

Hele 700 af slagsen havde han indtil torsdag, hvor Fødevarestyrelsen konstaterede fugleinfluenza i besætningen, og siden er alle dyrene slået ned.

Det har været et hektisk døgn for den unge, driftige sjællænder, der siden han blev uddannet landmand med speciale i planteavl, har kørt vognmandsforretning. Pengene herfra er gået til investeringer til volierer, bygninger, foderudstyr og så videre.

"Jeg har i hvert fald smidt 200.000 kr. i det her over de sidste to år, og det kan være ved at smuldre væk, så det fylder selvfølgelig en del lige nu. Der er mange ting, jeg ikke har fået svar på endnu, så der kører en del tanker i hovedet. Det er forfærdeligt", fortæller han.

haster med at komme igang igen

En anden ting, der bekymrer Simon Poulsen er kunderne. Fasanerne, der sælges til jagt, er blevet lovet til kunderne, og lige nu ved han ikke, hvornår han kan sætte gang i driften igen.

Først skal gården desinficeres ad flere omgange, alt skal renses ned, og så skal der være en periode, hvor der ikke må være noget fuglehold på gården. På papiret kan det klares på to måneder, men så skal alt klappe.

"Så lige nu ved jeg meget lidt, selvom jeg gerne vil give mine kunder nogle klare svar. Det her er også nyt for mig. Går der to måneder, kan jeg at nå at have kyllinger i år, men går der tre måneder, så begynder det at knibe", siger Simon Poulsen, der ved, at han får en erstatning, men ikke hvor meget det bliver:

"Lige fugleinfluenza er en sygdom, der udløser erstatning, men det er endnu ikke blevet takseret, så jeg ved ikke, hvor meget jeg får - eller hvornår. Jeg har ikke råd til at starte op med det samme uden erstatning".

enormt ærgerlig

Fasanerne har gået i et voliere, hvor der er lovpligtige hegn over fuglene, ligesom vand og foder står under dække.

Simon Poulsen har dermed fulgt alle retningslinjer, og det er uvist, hvor smitten kommer fra.

Selv har han en teori om, at hård frost kan have lokket vilde ænder til det vandløb, han har holdt frostfrit til fasanerne.

"Men det er bare et gæt. Jeg er selvfølgelig enormt ærgerlig, for jeg synes, jeg har gjort alt, hvad jeg kunne for at holde sygdommen ude", siger han.

det gik stærkt

Simon Poulsen opdagede sygdommen ved, at der døde nogle af hans fugle. Dyrlægen fandt colibakterier i de døde fasaner, og der blev igangsat en penicilinkur for de raske dyr.

Dødstallet var relativt lavt, så den unge opdrætter håbede på, at der ikke var tale om fugleinfluenza.

"Men efter et par dage fortsatte de med at dø, og så tog dyrlægen fat i Fødevarestyrelsen, der kom akut. De tog nogle prøver og konstaterede fugleinfluenza, og så gik det stærkt derfra", fortæller Simon Poulsen og fortsætter:

"Jeg forsøgte bare at hjælpe styrelsen med at få det hele til at glide. De er ikke så erfarne indenfor det her område, for det er første gang, at det er et opdræt kun med fasaner, der er ramt. I Jylland blev en ramt, der havde fasaner, men også ænder, som er mere modtagelige".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle