Ung godsforvalter lander drømmejobbet: Ny direktør for storlandbrug

Den 29-årige Mathias Knudsen bliver ny adm. direktør for stort landbrug med 3300 hektar planteavl.

En ganske ung - i landbrugssammenhæng - mand er i efteråret ny direktør for et af Sveriges største jordbrug.

Den i dag 29-årige Mathias Knudsen, som dog fylder 30 år lørdag, tiltræder den 1. oktober som ny administrerende direktør for Skabernäs HB.

Skabernäs blev startet i 2006 af skånske Skabersjö og Näsbyholm for at skabe stordriftsfordele inden for jordbrugsdriften. Börringe Kloster blev partner i 2011, og i 2015 tilsluttede Havgård sig som partner til Skabernäs. Dermed driver Skabernäs cirka 3300 hektar. Driften sker pløjefrit og uden sukkerroer.

Mathias Knudsen er i dag forvalter på lollandske Krenkerup Gods. Han vil overtage posten som adm. direktør for Skabernäs efter Martin Rosenmejer, som rejser tilbage til Danmark.

Fredrik Janson, bestyrelsesformand for Skabernäs, er glad for for at præsentere den nye direktør.

"Mathias er en erfaren planteavler og en god teambuilder, der er blevet godt skolet på Krenkerup," siger han i en pressemeddelelse.

I sin nuværende stilling har Mathias Knudsen ansvar for den daglige drift af et 1850 hektar stort landbrug og leder arbejdet for 6-9 mand. Mathias Knudsen er uddannet agrarøkonom og har desuden været jagtguide på New Zealand.

Han er glad for jobbet - og tager hatten af for det, hans forgænger, Martin Rosenmejer, har bedrevet.

"Dette er et drømmejob for mig, og jeg er ikke skræmt af den arbejdsindsats, der kræves af mig for at lede Skabernäs" siger Mathias Knudsen.

Hvorfor er det et drømmejob?

"Der findes jo ikke særlig mange af de stillinger. Der er en eller to i Danmark og et par stykker i Sverige, i den kaliber. Det er ren planteavl, og det er det, jeg har haft lyst til hele mit liv," forklarer Mathias Knudsen til Landbrugsavisen.dk.

"Det er ikke nødvendigvis størrelsen, der trækker. Ejerne vil gerne være nogle af de bedste i Sverige og Norden – at skabe et landbrug, som andre ser op til. Når man har den vision, så er det helt sikkert et sted, jeg gerne vil arbejde. Et sted, hvor man udvikler og skaber nye ting," uddyber han.

Han anser Krenkerup for på samme vis at være et landbrug med høje ambitioner, men på det lollandske gods var han forvalter med en driftsleder over sig. Nu ønsker Mathias Knudsen at prøve kræfter med det øverste ansvar.

Fredrik Janson, bestyrelsesformand, fremhæver i pressemeddelelsen, at der er ligheder mellem de to landbrug.

"Der er mange ligheder mellem ejendommene, som begge har meget varierede jorder og store afstande mellem de yderste dele af ejendommen, hvilket stiller store krav til en god logistik. Begge ejendommene har indført 12 meters faste kørespor, men Krenkerup pløjer dele af arealet," siger Fredrik Janson.

På Krenkerup er noget pløjefrit, mens dele er under plov. På Skabernäs er det 100 procent pløjefrit.

"Det er en udfordring, ligesom alt muligt andet," siger Mathias Knudsen, der tager udfordringen helt roligt og tilføjer, at han ikke har indgående kendskab til ejendommen endnu.

Mathias Knudsen oplyser, at han ikke selv søgte stillingen. Han blev kontaktet af repræsentanter fra det svenske landbrug, som havde hørt om Mathias Knudsen i netværket. Herefter har han været igennem jobsamtaler, ligesom hans nuværende chef, driftsleder Søren Jespersen, Krenkerup, lagde et godt ord ind for ham. Han flytter til Sverige sammen med sin kæreste, der er uddannet dyrlæge og forventer at finde job i nabolandet.

Om sin unge alder svarer han:

"Jeg har altid haft det sådan, at hvis man finder den rigtige mand, så er alderen måske ikke 100 procent underordnet, men det skal nok lykkes, hvis du har fat i den rigtige person," siger Mathias Knudsen.

Personalet på Skabernäs er blevet informeret om den kommende udskiftning og har mødt Mathias Knudsen på et introduktionsmøde.

Rosenmejer vil lede høstarbejdet og derefter bistå ved overdragelsen til Mathias Knudsen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle