Ung landmand fik finansiering på plads i sidste øjeblik

Udvalgt til weekend: Mathias Hansen, 33 år fik sin finansiering på plads i sidste øjeblik.

Det tog et halvt år at få et lån på plads på godt en halv mio. kr.

Og det var alt for lang tid, mener Mathias Hansen. Han skulle overtage forældrenes ejendom, papirerne var i orden, der var styr på økonomien og han havde en skarp forretningsmodel. Alligevel tøvede banken.

Mathias Hansen stod til at overtage sin mors ejendom med 33 hektar og 90 anguskøer. Det hastede med at få handlen på plads inden de nye satser for arveafgift trådte i kraft fra nytår.

"Havde det ikke været for min mor, der kunne indskyde en del penge ind i sidste øjeblik, havde vi ikke nået det", siger Mathias Hansen.

Det, der bl.a. skal ske på ejendommen her og nu, er en renovering af det 200 kvadratmeter store stuehus. Men de lånte penge skal bruges til driften, som han har lært fra sin far, der også i mange år drev gården, i starten med svineproduktion.

"Al den tøven fra banken vil jeg kalde helt unødvendig", siger Mathias Hansen, der understreger, at han i dag har et godt forhold til sin bankforbindelse.

Ekstra vurdering

Mathias Hansen kendte sin bankforbindelse ud og ind fra tidligere hushandler, hvor han indfriede forventningerne til mere end forventet. Budgettallen var gode, ingen røde tal og en god egenkapital. Dækningsbidraget på kvægholdet var over målet. Men da det først på sommeren blev klart, at der skulle handles hurtigt, hvis overdragelsen af forældrenes gård skulle gå igennem inden afgiftsforhøjelserne, skete der for lidt, syntes han.

Bl.a. blev en ejendomsmægler sendt ud for at vurdere ejendommen i efteråret, før banken til sidst igen blev til at handle med. Den første ejendomskonsulent havde spået, at handlen blev afsluttet på få uger, men der gik mere end et halvt år. Men overtagelsen blev 31. december 2019 i sidste nervepirrende sekund, inden det ville have kostet mange tusind kroner ekstra at få en overtagelse i stand.

Bedriften har ikke en størrelse, som Mathias Hansen og familien kan leve af. Begge ægtefæller har jobs ved siden af.

Mathias Hansen er uddannet i erhvervsjura og erhversøkonomi og har en professionsbachelor i jordbrugsvirksomhed. Han underviser på Høng landbrugsskole, når han ikke driver sit landbrug, der foruden kødkvæg også har naturpleje og forpagtede arealer med specialafgrøder. Med forpagtninger driver han 150 hektar, heraf 75 hektar planteavl.

"Jeg ved da godt, at det i fremtiden især bliver selskabsdannelser, der vil boome. Jeg frygter, der ikke er nogen, der vil finansiere de små brug i fremtiden".

Faktaboks

Derfor et mindre landbrug:

  • Familien består foruden af Mathias og Henriette af tre børn på 0, 6 og 8 år. Et liv på landet har de prioriteret meget højt, skønt der har været mange sten på vejen dertil. Familien flytter ind i stuehuset om få måneder, mens de indtil nu bor i et hus få km væk. »Jeg opdagede, at jeg var kun rigtig glad, når jeg kørte traktor eller gik blandt dyrene«, siger Mathias Hansen. Glæden ved at se de store unger slippe iPaden og lege rundt på gården understreger for ham, at han valgte rigtigt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle