Ung landmand inviterede 20 byboere med i mejetærskeren

Landmandssøn skaber bånd til lokalområdet med ture i mejetærskeren. Han forbereder et generationsskifte, hvor han allerede nu åbner op om landbruget.

Gennem årets høst i Silkeborg på bedriften Oustrupgaard har 27-årige Espen Vestergaard haft 20 forskellige folk fra lokalområdet med en tur ude i mejetærskeren. Han havde lavet et Facebook-opslag i en gruppe for området, hvor han tilbød ture, og det tog 20 folk gladeligt i mod.

"Det er helt klart noget, jeg gør igen næste år, hvis jeg høster med. Jeg vil gerne være selvstændig og købe ejendommen på et tidspunkt, så det er en god måde at åbne op for folkene i området, hvor man kan fortælle om landbruget. På den måde undgår jeg også at brænde broer", siger Espen Vestergaard.

Det er Espen Vestergaards far, der ejer Oustrupgaard, hvor han driver 296 hektar planteavl og et svinebrug med 8000 slagtesvin årligt.

Andre jobs giver bedre

Espen Vestergaard er selv uddannet landmand og blev sidste år også færdig som jordbrugsteknolog.

"Jeg har i en del år haft et mål om at overtage landbruget, men sidste år blev jeg lidt skeptisk på grund af min uddannelse. Jeg blev jo klogere på økonomien i det og åbnede øjnene for andre jobs med kortere dage og mere i løn, men så måtte jeg alligevel erkende, at jeg er landmand", siger Espen Vestergaard,

For et år siden flyttede Espen Vestergaard til København, hvor han bor med sin kæreste, som er fra byen. Trods storbyen har han holdt fast i at være landmand og fik derfor et job på en bedrift i Ringsted. Hans kæreste fra byen er derfor også allerede ved at blive vant til ikke at se ret meget til Espen i høsten.

Og det er vist meget klogt taget fremtidsplanerne i betragtning.

"Vi har en tidshorisont på tre år med generationsskiftet, og selvom min interesse ligger i planteavl, så tager jeg slagtesvinene med - så længe der er penge i det, så kører jeg videre med det", siger Espen Vestergaard.

Dårlig hybenvin

Espen Vestergaard har ikke misset ret mange års høst igennem tiden. Det har kun været, hvis han f.eks. har været på udlandsophold i forbindelse med studier. Høsten hører nemlig ganske enkelt til, når man er opvokset i landbruget. Det gælder hele pakken med de lange høstdage og aftensmad i marken, og de helt særlige traditioner, som på Oustrupgaard er pandekager over bål og hybenvin på sidste høstdag.

"Min mormor og morfar har en 20 år gammel hybenvin, som egentlig ikke smager særlig godt, men det er en tradition, at vi lige drikker et shot. De købte en del kasser dengang, så de rækker lang tid endnu - selvom det ikke smager godt, så drikker man det alligevel, når det nu er en tradition", siger Espen Vestergaard og griner.

Med det indsendte billede deltager Espen Vestergaard i 'Skyd Høsten bedst'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din viden om høstsikkerhed i høstquizzen og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air 2 drone til en værdi af 7.990 kr. Prøv høstquizzen her: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten bedst:

  • Præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd høsten-lagkage, værdi 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Beolit 17 ultimativ bluetooth-powerhøjtaler til værdi af ca. 4.000 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller Traktortech, værdi op til 1.492,50 kr.

Skyd høsten først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et SuperGavekort til GoGift, Danmarks største gaveportal på 800 kr.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd bedste video:

  • Skyd bedste høstvideo og vind en Apple IPhone 11 Pro 64GB til værdi af ca. 8.499 kr.
  • Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

Emneord

Skyd Høsten 2020

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle