Ung landmand: "Jeg vil selv træffe de store beslutninger"

Trang til og talent for at løse udfordringer har bevirket, at Jan David i dag står med en sund og velproducerende kvægbedrift.

Den sønderjyske landmand Jan David driver et konventionelt kvægbrug med en handlekraftig hånd. På kun to år er der blevet gennemført investeringer og tiltag til den store guldmedalje.

"Jeg vil hellere være et skridt foran, selv om det kræver lidt ekstra penge eller arbejde. Hvis man sakker bagud, kan man være sikker på, at det bliver endnu sværere at komme op på normalen igen", siger landmanden som noget af det første, når han fortæller om sin tilgang til arbejdet.

"Det var oplagt, at jeg kunne overtage fars velkørende gård og drive den videre, men det var ikke den rigtige strategi for mig, da jeg udviklingsmæssigt ville begrænse mig, samt at far nemt kan køre ejendommen videre i en del år endnu – og så var det nok lidt for nemt sluppet", griner han med hånden på mulen af en nysgerrig ko ved fodergangen.

Gården, han står på, købte han i april 2016.

"Bedriften var gået konkurs, og jeg havde egentlig lagt den lidt i glemmebogen. Ejendomsmælgeren tog dog kontakt til mig igen, og jeg begyndte at vurdere ejendommen mere grundigt, hvilket endte ud i, at jeg slog til efter lang tids overvejelse, samt et utal af udregninger. Jeg begyndte at kigge på ejendomme allerede ni år inden, men det var godt, at jeg ventede til den helt rigtige viste sig", lyder det fra Jan David, der bevæger sig videre ud af kostalden for at forklare, hvad der gjorde denne gård til det perfekte match.

’En bedrift til det liv, jeg ønsker’

Det var fremtidsmulighederne og ikke de daværende forhold på bedriften, der fik den nuværende gårdejer til at køre kuglepennen over købskontrakten.

årets unge landmand jan david kvæg mælk mælkeproducent

"Der er en super arrondering af jorden, og nogle gode rammer for at udvikle mælkeproduktionen. Der er meget stor bygningsmasse og plads til mange køer, så jeg ikke skal tænke på at bygge til lige med det sammen", fortæller han om bedriften.

Da han overtog mælkeproduktionen, var der 280 køer med en ydelse på 22 kg mælk pr dag. To år efter står han med 340 køer og 33 kg mælk i daglig ydelse med udsigt til at vækste endnu mere.

"Jeg havde brug for en gård, jeg kunne udvikle til, at jeg forhåbentlig en dag også selv kan holde lidt fri. Jeg vil være stor nok til, at mine ansatte også kan tage ansvar, så jeg ikke er begravet i opgaver fra morgen til aften. Dér betyder mine medarbejdere også utrolig meget, så jeg lader dem få stor indflydelse på gårdens drift", er missionen for Åbølgaard, der i dag beskæftiger fem fuldtidsansatte.

Et væld af beslutninger

Det er ikke småting, 34-årige Jan David har været i gang med at ændre på den store kvægbedrift. Ud over at optimere ydelsen blandt køerne har han sænket celletallet fra 300.000 til lige omkring 180.000. Dertil kommer en lang række investeringer i gårdens infrastruktur, bl.a. en selvtegnet kalvestald.

årets unge landmand jan david kvæg mælk mælkeproducent

"Vi har haft rigtig mange kalve i det sidste år, og det er ekstremt vigtigt for mig, at de ikke bliver syge. Vi registrerer altid, hvornår de fodres, og med hvilken kvalitet mælk, og vi har minimeret smittefaren ved at gå fra sutteautomat til enkeltfodring", fortæller han og understreger vigtigheden af sine valg.

"Der er gjort rigtig mange investeringer, ja. Men jeg investerer i de ting, der er nødvendige for at lave en god produktion og forretning, ikke i de ting, jeg bare har lyst til. Hvis man kan forklare banken det og vise, at man har styr på sine budgetter, kan det altså lade sig gøre".

Plads til andet end arbejde

Han finder også tid til at arbejde med yngre landmænds vilkår, som bestyrelsesmedlem i LHN.

"Vi er i opstartsfasen med et projekt, hvor vi vil lave arrangementer for landbrugselever og sikre dem nogle praktiske kurser. De er vores fremtid, så det bruger jeg gerne kræfter på", lyder det fra landmanden, der også bruger sine organisatoriske evner i fritiden.

"Jeg er blandt andet med i en portvinsklub, hvor vi arrangerer en portvinsfestival. Der er et liv ved siden af, og det skal man også nyde", siger Jan David.

3 gode råd

  1. Køb ikke med det samme: Det er værd at undersøge alle de små ting, inden du køber ejendom. Jeg blev selv overrasket over flere ting på bedriften, selv om jeg syntes at have gennemgået den meget grundigt.
  2. Find kloge mennesker: Brug alt, hvad du kan af konsulenter, men sørg for at sortere ud i gode og dårlige af slagsen. 
  3. Husk fritiden: Selv om dagene er lange, skal der være plads til familie og fritid. Det må man prioritere benhårdt.

FÅ START-UP GUIDEN "KOM GODT I GANG SOM LANDMAND" 

Overvejer du også at blive selvstændig landmand eller er du midt i processen? Hent vores start-up guide ”Kom god i gang som landmand” her og få inspiration til alle de mange små og store valg, du skal træffe, før du kan kalde dig selvstændig landmand.

Start-up guiden udgives af LandbrugsMedierne i samarbejde med Gjensidige og LMO.

Faktaboks

Derfor Kandidat: Jan David

  • Jan David er med i konkurrencen, fordi han er løsningsorienteret hele vejen igennem. Han har formået at vende en skrantende konkursbedrift til en livlig og sund mælkeproduktion.
  • Han er ikke bange for at tage arbejdshandskerne på og selv vedligeholde gården og finde alternative løsninger.
  • Han udviser stor grundighed og iver ved at analysere alle beslutninger i bund og tegne seriøse budgetter for alt.

Blå Bog

  • 1984: Født
  • 2008: Færdiguddannet landmand
  • 2008: Ansat som driftsleder på faderens kvægejendom
  • 2016: Køber Åbølgaard 
  • 2017: Tegner og bygger ny kalvestald i eksisterende bygning

Bedriften

  • 340 køer med fuld opdræt
  • 232 hektar jord til foder
  • Miljøgodkendt til omkring 1.000 køer
  • Kostalde med gipsstrøelse 
  • Ydelse på 33 kilo med to daglige malkninger

5 år fra nu

  1. Større bedrift: Der har jeg en ekstra kostald ved siden af den nuværende. For nuværende har jeg kapacitet til omkring 460 køer, og det tal skal være udnyttet og give økonomisk plads til at vokse mere.
  2. Mere mælk: Jeg har optimeret min ydelse endnu mere, samtidig med at jeg holder min lave kalvedødelighed og celletal. Jeg har hele tiden et vågent øje på min besætningssammensætning, også selv om min ydelse er fin nu. 
  3. Alt opdræt er flyttet: Opdrættet skal ske på naboejendommen, jeg også ejer, så der kun er fokus på mælkeproduktion her. 

Jeg er landmand, fordi:

  • Jeg står selv med et endelige ansvar for mit og bedriftens liv, og det giver mig en drivkraft til at gøre alt for at træffe de rigtige beslutninger.
  • Jeg kan lide at se ting udvikle sig, også selv om det ikke altid går så hurtigt, som jeg kunne tænke mig.
  • Det er tilfredsstillende at lave hårdt arbejde. Jeg dur ikke til at sidde på min flade.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle