Ung landmand: Kom nu, luk nu staldene op

Mathias Hansens stalddør er altid åben, for han vil gerne vise landbruget frem og give gode oplevelser og korrekte fakta. Han så gerne, at flere kolleger gjorde det samme.

Det kan være svært at sætte kroner og øre på værdien, når en kalv slikker på et barns hånd, eller når barnet med tydelig stolthed troner på sædet i den store traktor. Eller når der aflives en myte hos forældrene, som har fået lidt galt fat i landbrugsfakta i medierne.

Alligevel kunne 30-årige Mathias Hansen ikke drømme om at lukke sine stalddøre og afholde sig fra at vise frem og svare på spørgsmål.

"Jeg tror på, at min lille indsats her på gården er med til at flytte noget. Det har jo stor betydning for min fremtid, at folk kan lide min bedrift og kan lide at komme her", siger den unge mælkeproducent, som for tre år siden overtog Enegaarde i den djurslandske landsby Balle.

For ja, Mathias bor stort set i landsbyen. I hvert fald er der villaer og haver at se på tre af fire sider rundt om ejendommen.

Nogle vil kalde det alvorlige produktionsbegrænsninger, men Mathias Hansen kan godt lide beliggenheden, for det giver liv på ejendommen.

"Jeg kunne godt tænke mig, at kostalden blev lidt længere, så jeg kunne samle mine køer i én bygning. Det kan jeg så ikke pga. beliggenheden, så jeg får det bedste ud af rammerne. Det er også det økonomisk bedste", mener den unge landmand.

Fast ugebesøg

Der er grus på de to veje op til Enegaarde, og i de fleste weekender går forventningsfulde børn med deres forældre eller bedsteforældre de par hundrede meter fra asfaltvejen i bymidten til kostalden.

"Der er nogle, som stort set kommer hver weekend for at se, hvad der sker. Uanset hvor travlt vi har, tager vi os tid til at vise rundt", fortæller Mathias Hansen.

For at få flere gæster har han meldt sig til Djurslandgården, som er en aktivitet arrangeret af Djurslands Landboforening. På tre-fire fastlagte sommerdage kan gæster få en rundvisning og deltage i eftermiddagsmalkningen.

"Jeg går meget op i produktionsøkonomi og robusthed, men det at vise frem gør jeg ikke for økonomiens skyld. Jeg gør det, fordi jeg godt kan lide at vise det frem, jeg har. Der er jo ikke noget af skjule", slår han fast.

Både gris og kvæg

De mange oplevelser i børnehøjde er også med til at genkalde Mathias Hansens egne minder om barndommen, hvor han opdagede livet på landbrugene.

"Det åbnede en verden for mig, som jeg siden har befundet mig godt i. Det vil jeg gerne give videre", siger han.

Mathias Hansen håber, at flere ligesom ham vil åbne staldene og vise frem, enten på egen hånd eller via aktiviteter som eksempelvis Djurslandgården.

"Jeg synes, at det er fedt, at vi i Djurslandgården både er svine- og mælkeproducenter, som viser frem. Og alle kan lide at byde gæster velkommen", siger han.

Faktaboks

Mathias og Enegaarde

  • Overtog bedriften i 2019. Dengang med 125 røde køer. De blev i 2020 skiftet ud med jerseykøer, og der er nu 185 jerseykøer.
  • Mathias’ far arbejder på bedriften, og det samme gør en elev. Hertil kommer hjælp fra nogle skolepiger samt den tidligere ejer.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle