Ung landmand om plantebaserede fødevarer: Vi kan sagtens producere - hvis de kan afsættes

Hvad tænker fremtidens landmand om fremtidens fødevareproduktion? Vi fulgtes med den næste generation af landmænd til GUPDs konference om fremtidens fødevareproduktion

På Centralværkstedet i Aarhus havde GUPD (Grønt Udviklings- og Demonstrationsprgram) inviteret til konference om fremtidens fødevareproduktion.

Som navnet antyder, er lokalet et gammelt togværksted, og det fremstår også rustikt med blottede gule mursten og store grønne hvælvede metalporte. For enden af lokalet står en stor scene med et par små høje caféborde og store blomsterdekorationer i hver side. Foran scenen er der spredt runde borde, som langsomt bliver fyldt op af gæster, der skal lytte til de i alt seks oplæg, der dissekerer fremtidens fødevareproduktion.

Det er en blandet forsamling af mennesker, der finder plads omkring bordene. Der er mænd i blå skjorter og kvinder i formelle antræk. Der er folk i arbejdstøj og unge mennesker i t-shirt og jeans.

Knuderne på vejen

En gruppe af unge mænd og kvinder samler sig omkring to borde i kanten af lokalet.

De er agrarøkonomistuderende ved Dalum Landbrugsskole, og blandt dem er 24-årige Christian Orthmann. Han glæder sig til at høre, hvad oplægsholderne har at sige, så han måske kan få en bedre idé om den fremtid, der venter ham som landmand.

- Det handler om fremtidens fødevarer, så det er jo noget, som min generation skal tænke rigtig meget over. Hvad er det, vi skal dyrke? Hvad er det, vi skal producere?

Sådan fortæller Christian Orthmann, inden første oplægsholder Claus Meyer træder på scenen for at fortælle om fødevaresystemets udfordringer. Uden tøven stiller han sig på kanten af scenen og begynder at remse de nærværende kriser op.

Der er mennesker, der sulter, mens andre er overvægtige. Samtidig har vi et kæmpe problem med madspild. Løsningen, fortæller Clays Meyer, er, at vi skal producere og konsumere mere lokalt. Og så skal flækærter være lige så sexede som en T-bone steak.

Prisen på en bælgfrugt

Christian Orthmann har ikke fået en notesblok med fra Odense til Aarhus. Så han begynder at skrible noter ned på dagens program.

Mens Clays Meyer taler, overtegner Christian Ortmann programmet med sine kragetæer, og efter oplægget fortæller han, at han synes, at idéen om producere fødevarer direkte til konsum er spændende. Men som landmand er han også nødt til at kunne vide sig sikker på, at hans produkter bliver afsat.

- Vi kan jo sagtens producere en masse fødevarer, men det skal også være noget, der kan blive solgt. Det er måske også en af udfordringerne ved de her ’nye’ produkter som bælgfrugter og lignende, at der ikke er nogle helt klare salgskanaler. Vi er altid sikre på, at vi kan komme af med vores korn, grise og så videre, men det her er et meget nyt marked for os, fortæller Christian Orthmann.

Det eviggrøne erhverv

Efterhånden som dagen skrider frem, bliver Christian Orthmanns program mere og mere fyldt af noter. Selv om Claus Meyer startede med at opridse fødevareproduktionens udfordringer, er der også oplægsholdere der taler om innovative løsninger.

Flere af oplæggene lader til at inspirere den kommende landmænd, som ihærdigt skribler noter ned på sin improviserede notesblok. Måske han får skrevet et par ord om, hvordan han selv skal dyrke morgendagens landbrug

Fremtiden kan være svær at spå om, men selv om landbruget står over for et væld af udfordringer, er Christian Orthmann alligevel positiv. For som han selv siger:

- Det der med at spise går aldrig rigtig af mode.

Faktaboks

Hvad er GUDP?

  • GUDP står for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram
  • Det er et program under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
  • GUDP støtter projekter på tværs af distributionskanaler, som bidrager med løsninger på miljø- og klimaudfordringerne
  • GUDP er ledet af en ministerudpeget bestyrelse, og medlemmerne er erhvervsfolk fra hele fødevaresektoren

Kilde: https://gudp.lbst.dk/

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle