Sponsoreret af Gjensidige

Ung landmand: Vær velforberedt, vedholdende og veldokumenteret

Og så skal du være klar til at arbejde, have styr på familielivet og en klar plan for, hvad du vil, når du starter som selvstændig landmand.

Tænk ud af boksen!

Fordel din risiko!

Vær ærlig over for dig selv og de ønsker du har til et fremtidigt landmandsliv!

På Delegeretmødet den 6. november kårer LandbrugsAvisen i samarbejde med Gjensidige Årets Unge Landmand 2019. 

De tre kandidater til at blive Årets Unge Landmand er vidt forskellige i deres tilgang til erhvervet. Alligevel er en hel del af deres råd næsten de samme. Et af dem går igen hele vejen igennem: Vær vedholdende!

For det kan være svært at få finansieret købet af et landbrug.

Simon Tang Nielsen var bare 23, da han begyndte sin jagt på et landbrug, der passede til hans drømme om en overskuelig mælkeproduktion med et velholdt produktionsanlæg. Og han måtte sluge mange afslag før et pengeinstitut til sidst lod sig overbevise af blandt andet hans opsparing på tæt ved en million kroner. Men det var hans budget, der var gennemarbejdet og som viste, at produktionsprisen for en liter mælk på hans ejendom er meget lav, der gjorde udslaget.

Blandt Simons ønsker var et produktionsanlæg, hvor han ikke ville støde på ubehagelige overraskelser. Det er med til at skabe sikkerhed for fremtiden, og den har Simon det rigtig godt med.

Sponsoreret Gjensidige: Simon Tang

For Henrik Bovbjerg var situationen en helt anden. Hans idé om at producere økologiske avlsgrise med dyr fra et avlsselskab, der i forvejen ikke var repræsenteret i Danmark, var modig.

”Reelt vidste vi jo ikke, om vi kunne sælge grisene og hvordan det ville være at opdrætte dem,” siger han. Den slags får man ikke pengeinstitutterne til at investere i. Det blev i stedet et samarbejde med Danmarks største producent af økologiske grise, Bertel Hestbjerg, der banede vejen til drømmen om tilværelsen som selvstændig. Nogle gange belønnes mod. For Henrik Bovbjerg gik det over al forventning. For på trods af at priserne på økologisk grisekød er faldet markant, er efterspørgslen efter hans økologiske TopigNorsvin grise eksploderet

Sponsoreret Gjensidige: Henrik Bovbjerg

For Henrik Pihl Westerø var det familien, der fik lov at bestemme, hvor i landet, han skulle slå sig ned. Hans kone kommer fra Fyn og det blev stedet, hvor han søgte en landmand, der var klar til generationsskifte. At det blev ægproduktion, der blev hans fremtidige levevej, var helt tilfældigt. Han vidste intet om høns og ægproduktion. Men han havde en god kemi med den tidligere ejer, som indvilgede i dels at omstille produktionen fra burhøns til skrabeæg, dels var klar med et sælgerpantebrev, da Henrik efter nogle år som driftsleder, var klar til at overtage bedriften. Sælgerpantebrevet var en klar forudsætning for, at der til sidst var et lokalt pengeinstitut, der indvilgede i at medvirke.

Sponsoreret Gjensidige: Henrik Pihl

Gode råd fra ny landmand

Mælkeproducent Kristian Thomsen fortæller i videoen herunder om hans vej ind i erhvervet, som bød på skuffelser, men også vigtige overvejelser omkring hvilken fremtid han ønskede i landbruget. Skulle det være som selvstændig, hvor hele byrden lå på hans skuldre?

FÅ START-UP GUIDEN "KOM GODT I GANG SOM LANDMAND" 

Overvejer du også at blive selvstændig landmand eller er du midt i processen? Hent vores start-up guide ”Kom god i gang som landmand” her og få inspiration til alle de mange små og store valg, du skal træffe, før du kan kalde dig selvstændig landmand.

I start-up guiden får du gode råd ​​om hvordan du får styr på din drøm og lægger en plan, alt fra skat og ejerform til miljøtilladelser, forsikringer og vigtigheden af at få ægtefællen med på drømmen og meget mere.

Sponsoreret Gjensidige

Start-up guiden udgives af LandbrugsMedierne i samarbejde med Gjensidige og LMO.

Årets Unge Landmand kåres af LandbrugsAvisen i samarbejde med L&F, LandboUngdom og Gjensidige Forsikring til Delegeretmøde 6. november.

Emneord

sponsoreret , Gjensidige , årets unge landmand , start up

Forsiden lige nu