Ung mand faldt gennem staldens tag - her er morens opsang

Charlotte Poulsen har efter sin 20-årige søns fald fra et staldtag valgt at skrive et åbent brev og opfordrer til, at landmænd tager sikkerheden mere alvorligt.

"Det der er sket for os, ønsker jeg ikke sker for nogen."

Sådan siger Charlotte Poulsen, da landbrugsavisen.dk spørger hende, hvorfor hun har sendt et åbent brev til Arbejdstilsynet samt forskellige medier om sin søn Jacobs arbejdsulykke.

Den 29. november arbejder Charlotte Poulsens 20-årige søn, der er landbrugselev, på taget på en stald. Han arbejder sammen med landmanden på gården. Ved et uheld træder Charlotte Poulsens søn på en ovenlysplade og falder igennem. Han falder 5,80 meter ned på et betongulv.

På baggrund af ulykken har Charlotte Poulsen valgt at sende et åbent brev til Arbejdstilsynet.

"Jeg har forståelse for at landmænd laver småreparationer selv, men når de arbejder f.eks. i højden må der vel gælde de samme sikkerhedsregler, der gælder hvis tømreren skal lave det samme arbejde?," skriver Charlotte Poulsen i brevet.

Charlotte Poulsen ved godt, at der sker mange arbejdsulykker i landbruget, men hun har svært ved at forstå, hvorfor sådan en ulykke kan ske.

"Denne ulykke kunne være undgået. Det kunne have været en simpel sele eller line, der holdte dem fast," siger Charlotte Poulsen.

Hendes søn var heldig. Han fik kraniebrud og to mindre blødninger i hjernen, et smadret håndled på venstre arm og en brækket albue på højre arm. Han brækkede også kæben, fik et brud bag højre øje, to beskadigede fortænder og hudafskrabninger i hovedet og på begge ben. Lige nu bor han på et rehabiliteringscenter.

"Jacob overlevede, men det kunne lige så godt gå helt galt."

"Hvis jeg kan afhjælpe en lignende ulykke i fremtiden ved at fortælle vores historie, så er det, det hele værd," siger Charlotte Poulsen.

I brevet understreger hun:

"Jeg ønsker ikke en hetz mod landmænd men en oplysningskampagne og nogle løsninger der er brugbare og økonomisk overkommelige for landmændene."

Charlotte Poulsen vil have gjort noget, for at undgå at lignende ulykker sker i fremtiden. 

"Vi skal have gjort noget for, at det ikke sker igen. Og vi skal finde ud af, hvad det skal være," siger hun. 

Før Charlotte Poulsen sendte brevet ud, har hun snakket med landmanden, der var til stede, da ulykken skete. Landbrugsavisen.dk er navnet bekendt, men han ønsker ikke at udtale sig om ulykken. 

Svar fra Arbejdstilsynet

Landbrugsavisen.dk har kontaktet Arbejdstilsynet, der svarer følgende pr. email:

”Det er desværre som moderen til den 20–årige søn Charlotte Poulsen beskriver i hendes brev ikke en usædvanlig arbejdsulykke i landbruget," skriver forebyggelseskonsulent i ulykker i Arbejdstilsynet, Holger Delfs.

"Der er en tendens til at landmænd reparerer tage og lofter selv og uden de nødvendige  sikkerhedsforanstaltninger. Derfor er vores råd også, at man lader professionelle tagreparatører tage sig af det."

"Vi er derudover meget enige med Charlotte Poulsen om, at landbruget har en meget kedelig statistik, hvad arbejdsulykker og især hvad alvorlige arbejdsulykker med dødelig udgang angår. Det er bl.a. derfor, at landbruget er et fokusområde i regeringens 2020-plan på arbejdsmiljøområdet. I 2017 og fire år frem vil Arbejdstilsynet sammen med branchearbejdsmiljørådet lave en særlig indsats bl.a. med kommunikationskampagner og en række målrettede tilsyn i branchen."

"Som udgangspunkt, så er det det enkelte landbrug, der skal undgå, at der sker arbejdsulykker. Arbejdstilsynet fører tilsyn på omkring ca. 1000-1500 landbrug om året. Ved tilsyn udpeger vi de steder, hvor det typisk kan gå galt og vi stiller krav til de sikkerhedsforanstaltninger, der skal anvendes. Men det er praksis og prioriteringer i hverdagen, der er afgørende for om arbejdet udføres sikkert eller der sker ulykker."

"Det er ikke svært at forebygge ulykkerne. Det er de samme typer af ulykker der sker igen og igen i landbruget, og der er udviklet praktiske anvisninger til, hvordan de kan undgås. Men det handler om, at indarbejde sikkerheden i de daglige arbejdsopgaver, ” siger forebyggelseskonsulent i ulykker i Arbejdstilsynet, Holger Delfs.

Angående reparation af tag, har han oplyst følgende:

"Når man efterser eller reparerer tage, er det bygningsarbejde uanset hvor og af hvem det udføres. Fortolkningen af reglerne om arbejde og færden på tage fremgår at følgende At-vejledning. Så det er et myndighedskrav at man skal foretage de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger – det er ikke altid bare gjort med en line – det kan også være afdækning af tagplader/ovenlysvinduer mv."

Tilføjet kl. 15.55: Regler vedrødende reparation af tag tilføjet, efter Arbejdstilsynet har sendt svar på opfølgende spørgsmål.

 

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle