Ung minkavler med plus på bundlinjen: ”Det er en balancegang”

På trods røde tal generelt i branchen har den unge minkavler Jens Ingemann Feldbak fra Ikast har vækstet med sin minkfarm de seneste år.

Jens Ingemann Feldbak fra Ikast kom ud af regnskabsåret 2017 med sorte tal på bundlinjen. Og det i et år hvor mange kollegaer havde røde tal, blandt andet på grund af lave priser.

Faktisk har Jens Ingemann Feldbak, siden han startede sin minkgård, baseret sig på stabilitet - økonomisk såvel som dyremæssigt.

Ved seneste auktion fik han endda 30 kroner mere per skind end det danske gennemsnit, fordi det er vigtigt for ham at have en bred produktion frem for kun en lille top af enkelte typer.

”Jeg ligger ikke nummer et på nogle af vores hitlister. Til gengæld er min dårligste placering nr. 23, og så ligger de ellers fra nummer 18 og opefter med syv i top ti”, siger Jens Ingemann Feldbak.

bygger kun, når pengene er der

Det betyder, at han får pæne priser for sine skind over hele linjen frem for at have enkelte højdespringere.

Men det er også nødvendigt, for når man vælger at basere sig på likviditet, er man også mere følsom overfor prisændringer.

”Jeg har kun bygget, når jeg har haft pengene til det. Og jeg er klar over, at det så har været min likviditet, jeg har brugt af”, siger Jens Ingemann Feldbak.

”Det betyder, at jeg er afhængig af at få alle mine skind solgt. Jeg kan jo ikke betale foder med mine minkhaller”.

”Det handler om at få kanterne med”

Og hvad gør Jens Ingemann Feldbak så for at holde sine skind og dyr oppe?

”For det første passer jeg dem selv, og når de får hvalpe, fodrer jeg fem gange i døgnet”, siger han.

”For at få størrelse på dem.”

Men vigtigst for ham er udvælgelsen af avlsdyrene. Modsat mange andre vejer han dem ikke, når han udvælger dem.

Han ser dem an og vurderer deres kropsbygning

”De må gerne være lange i kroppen, det skal ikke være sådan nogle propper. Det mener jeg er et sundere dyr”, siger Jens Ingemann Feldbak.

vigtigt at se på behov

Men han har stadig en vægt med sig, når han udvælger avlsdyr. For at kalibrere sig selv, siger han.

”De skal jo stadig ligge inden for et vist interval. Så jeg vejer en i ny og næ for at sikre, at jeg ikke vælger nogle mindre og mindre dyr”.

Samtidig er det vigtigt for ham at se på sine behov, og ikke bare vælge avlsdyr, som ligger nummer et på hitlisten over avlsdyr.

Jens Ingemann Feldbak bruger derfor meget tid på at finde ud af, hvad han har brug for.

”Det handler om at holde sig der, hvor man gerne vil være. Og ikke kun knokle på for eksempelvis at få dem lavet til velvet to-dyr med risiko for at få for mange åbne skind. Der skal hellere være mange fine hår på”, siger Jens Ingemann Feldbak.

Velvet to er den klasse, hvor avlerne får flest penge for deres skind, men Jens Ingemann Feldbak mener, at man ikke skal ræse imod klassen på bekostning af andre faktorer.

vil helst have alt solgt

Han tilføjer, at det er en svær balance at ramme kvaliteten bredt i besætningen og at afveje prisen.

”For os unge avlere må prisen hellere falde en tier, end at vi ikke får alle skind solgt. Men vi er jo heller ikke interesserede i at dumpe priserne, for jo længere de kommer ned, jo sværere er de at få op igen”, siger Jens Ingemann Feldbak

”Vi vil hellere have alt solgt til 230 kroner end at få 70% solgt til 250 kroner. Os nyopstartede avlere bliver jo ramt på likviditeten, når vi ikke får de penge ind, som vi har budgetteret med”.

Samtidig peger han på, at renheden er en overset faktor, som nogen gange næsten bliver vigtigere for opkøbere end kvaliteten.

”Derfor er det også bedre at have 105 i indeks i både kvalitet og størrelse, end det er at have indeks 110 i den ene og 96 i den anden”, siger Jens Ingemann Feldbak.

gode råd

Men der er også nogle helt grundlæggende ting, som Jens Ingemann Feldbak mener, kan gøre meget.

”Man skal ikke være bange for at spørge om råd hos kapaciteterne i faget. Og så skal man ikke tage det hele ind, men tage det, der passer på en og ens produktion”, siger han.

”Og så skal skindene altså gøres ordentligt klar. Opkøberne ser dem i få sekunder når de slår dem op, så man får altså en god timeløn ud af at bruge et par ekstra minutter på at gøre skindene klar”, afslutter han.

Driftsøkonom: Det var nok ikke gået i dag

At Jens Ingemann Feldbak forvalter sine penge klogt og med ansvarlighed bakker hans driftsøkonom hos Sagro, Christian Primdahl, op om. 

"Jens har jo ikke nogen baggrund inden for mink. Så det var nok ikke gået, i dag hvis han kom ind i banken og bad om penge til at starte op som minkavler", siger Christian Primdahl.

Han henviser til, at Jens Ingemann Feldbak har sin baggrund inden for svin og kvæg, og forud for sin start som minkavler kun havde arbejdet med mink i to år. 

"Men Jens fik lov, og han forvalter pengene med stor økonomisk ansvarlighed", siger Christian Primdahl.

Han er desuden helt enig i Jens Ingemann Feldbaks satsning på kvalitetsdyr og likviditet. 

"Hvis Jens havde startet med standarddyr, så havde dårlig økonomi væltet ham", siger han. 

"Farmen er opbygget på likviditet og kvalitetsdyr, og derfor klarer han sig også i år, hvor tre fjerdedele af alle minkavlere kommer ud med blodrøde tal", afslutter Christian Primdahl. 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle