Unge forbrugere stiller skarpe krav til landbruget

Gymnasieelever besøgte i sidste uge Ungdommens Folkemøde på Frederiksberg. Ifølge mange af de unge vil fremtidens danske landbrug indeholde mere økologi, bæredygtighed og mindre kød.

"Legaliser cannabis", "Mere økologi", "Dyrevelfærd" og "Mindre kød". 

Det var blot nogle af de hyppige ord, der gik igen, da Landbrug & Fødevarer spurgte unge gymnasieelever, hvordan de ser dansk landbrug i 2030.

Spørgsmålet var en del af den demokratiske festival i Søndermarken, Ungdommens Folkemøde, der  løb af stablen i sidste uge på Frederiksberg. Her havde Landbrug & Fødevarer sammen med 71 andre organistioner stillet telte op, som unge kunne besøge.

En af dem, der især lagde vægt på "mindre kød" er 19-årige Kani Hossain fra Aarhus Akademi. Hun har været veganer i to år og mener, at danske landmænd bør gå mod en mere kødfri verden.

"Mit indtryk af dansk landbrug er, at det går i fine retninger, men der er meget fokus på økologi, hvor jeg vil foretrække at skære ned på kødet, og at dyrene skal have det godt. Økologi er ophøjet til at være det nye smarte, og jeg er glad for, at folk er mere miljøbevidste, men folk skal sætte sig mere ind i, hvad de ellers kan gøre. Jeg siger ikke, at folk skal blive veganere eller vegetarer, men de bør tænke over at skære ned på kød", siger hun.

Den 22-årige klassekammerat og vegetar Siri Blikfeldt kæmper også for mindre kød. Faktisk ser hun helst, at landbrug med animalske produkter lukker.

"Jeg ved godt, at dansk landbrug er en af de største indtægtskilder, vi har i Danmark, men jeg håber og tror på, at vi kan finde et andet erhverv at erstatte det med. Selvom det danske landbrug er en af de bedste i hele verden, er det ikke godt nok, og vi har potentialet til at gøre det bedre ved at fjerne de animalske produkter og være et godt eksempel til resten af verden", siger hun.

Vi skal nuancere debatten

18-årige Lene Lindbjerg skiller sig til en vis grad ud fra de mange gymnasieklasser, der var til Ungdommens Folkemøde som en del af undervisningen. Hun fik fri fra Rødkilde Gymnasium og tog hele vejen fra Vejle for at deltage i debatterne på folkemødet.

Hun fortæller, at hendes forældre er landmænd med eget kvæglandbrug. Hun har tit oplevet, at unge har fordomme om danske landmænd.

"Jeg synes, at der mangler rigtig meget forståelse i dansk landbrug. Hvis folk ikke selv har besøgt eller arbejdet på en gård, ved de ikke, hvad der foregår, og så opstår der misforståelser og fordomme. For eksempel har rigtig mange en holdning om, at landmænd prøver at tjene så mange penge som muligt uden at tænke på deres dyrs forhold. Men landmændene er glade for deres dyr og vil gerne gøre det så godt som muligt", påpeger hun.

Hun mener ikke, at landbruget kan undværes. I stedet peger hun på bæredygtighed og økologi som fremtiden.

"Hvis vi skal undvære landbruget, skal vi overlade det til andre lande, men det synes jeg helt klart ikke. Vi er gode til at sørge for, at der er høje krav og ordentlige forhold, så det ikke bare er en oversprøjtet grøntsag. Men hvis dansk landbrug skal overleve, skal det leve på økologi og bæredygtighed. Vi kan ikke konkurrere mod at have det billigste, men derimod de bedste produkter", siger hun.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle