Unge-formand begejstret: Landbrugsaftale giver unge tro på fremtiden

Landbrugsaftalen sikrer arbejdsro og giver nye muligheder for unge landmænd til at skabe et grønt og bæredygtigt landbrugserhverv. Det siger Niels Skovgaard, formand for LandboUngdom.

I LandboUngdom jubler formand Niels Skovgaard over, at det endte med en bred, og langsigtet, politisk aftale om landbruget.

"Det giver sikkerhed for næste generation af landmænd - altså min egen - at vi nu i højere grad ved, hvad vi investerer i - og ved, at vi får plads til at udvikle os og investere under en ramme, der skal gøre os til grønt foregangsland. Jeg er meget tilfreds - det giver arbejdsro", siger han.

Niels Skovgaard understreger, at han ser landbrugsaftalen som ambitiøs og udfordrende - men det skal den også være, mener han.

"Vi skal have bæredygtigheden ind i alle landbrugsprojekter. Det er helt essentielt for min generation af landmænd, at vi taler ikke om at 'overleve' en grøn omstilling - vi ønsker selv at skabe en fremtid med grøn omstilling". 

"Min egen ambition er, at min generation skal gøre landbruget til et af de mest centrale erhverv af alle i den grønne omstilling. Dét har vi fået skabt et rum for med landbrugsaftalen", siger Niels Skovgaard.

Takker blå partier

Niels Skovgaard mener, at landbruget er især de borgerlige partier stor tak skyldig.

"Det vi så ind ind i med udsigt til en smal, rød aftale var en skævvridning af konkurrencen og en overimplementering af EU-regler. Ganske vist skal vi stadigvæk selv betale en milliard af den grønne indsats, men der er kommet 3,8 mia. nye penge ind. Det viser, at Folketingets politikere har villet investere i os og tror på os. Det signal er helt afgørende for, at unge ønsker at gå ind i landbrugserhvervet".

Niels Skovgaard ser samtidig landbrugsaftalen som et startskud på en løfterig fremtid for erhvervet, hvor det ikke bare handler om at producere mad og drikke men lige så meget om grøn energi og helt nye produkter.

"Vi kommer til at lever alt fra el og varme til byggematerialer - en bred vifte af bæredygtige energiformer. Med landbrugsaftalen får vi rum til at tænke innovativt og skabe værdi på mange måder. Og politikerne har vist, at de helt grundlæggende tor på, at vi kan levere", siger Niels Skovgaard, formand for LandboUngdom.

Faktaboks

EU-støtten til unge lægges om

"Med henblik på at understøtte unge  landbrugere, afsættes 964 mio. kr. fra EU’s landbrugspolitik som især anvendes til en etableringsstøtte på op til 745.000 kr."

Kilde: Landbrugsaftalen

Emneord

Landbrugsaftale 2021

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle