Unge kan kun få særlig EU-støtte til første gård

Opstart af mere end én virksomhed inden for de sidste fem år kan medføre, at landmænd ikke kan søge den nye støtte til unge nyetablerede landbrugere.

En landbruger kan kun søge støtte under ordningen for unge nyetablerede landbrugere gennem sin første landbrugsvirksomhed.

Det slår EU-Kommissionen fast efter dialog med NaturErhvervstyrelsen, skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Det betyder, at hvis du eksempelvis køber og driver en landbrugsvirksomhed i 2013, men lukker virksomheden og opretter en ny landbrugsvirksomhed, kan du alligevel ikke søge støtte som unge landbruger i 2015, selvom du er nyetableret inden for de seneste fem år, beretter NaturErhvervstyrelsen.

Hidtil har det været antaget, skriver styrelsen, at en ung landbruger kunne drive én landbrugsmæssig virksomhed og – inden for en 5-årig periode – overtage en anden virksomhed og søge støtten for den nye virksomhed. Men det passer altså ikke.

Hvis du driver en landbrugsvirksomhed og overtager eller opretter en anden landbrugsvirksomhed ved siden af, så kan du kun søge støtte til din første virksomhed.

Hvis to landbrugsvirksomheder bliver lagt sammen til et I/S, opretter du en ny virksomhed. Det betragtes hverken som en udvidelse eller en omdannelse af den oprindelige virksomhed, og derfor kan du ikke søge støtte til unge landbrugere gennem I/S’et, da du i den situation ikke længere betragtes som nyetableret.

OK med større areal

Du må gerne udvide din virksomhed og søge støtte til unge landbrugere for et større areal efter, at du har søgt støtten første gang.

Omdan gerne til selskab

Det har ingen betydning for støtten, hvis du omdanner virksomheden, når der er tale om en videreførelse af virksomheden som et selskab, fx fra en enkeltmandsvirksomhed til et aps.

 

Faktaboks

Særlig landbrugsstøtte til unge landmænd

Ny støtteordning, som unge landmænd kan søge sammen med deres grundbetalingsstøtte.

Målrettet unge landmænd på maks. 40 år.

Gives til nystartede landmænd i de første fem år, de driver landbrug

Man er nyetableret, når man første gang er ejer eller medejer af en landbrugsvirksomhed og samtidig har ansvaret for den landbrugsmæssige drift.

Emneord

landbrugsstøtte , eu

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle