Unge kvinder har samlet sig i ny forening: "Mænd kan godt være lidt firkantede"

"Vi kan bestemt godt lide mænd, men vi har behov for at styrke et kvindeligt fællesskab", siger formand for spritny forening med 200 interesserede kvinder, der har tilknytning til landbruget.

Karoline Wraae på 22 år er i gang med at uddannelse sig til landmand på Nordfyn og skal til januar starte på 2. hovedforløb. Desuden har hun været med i efterårets udgave af TV-serien ’Landmand søger kærlighed’, og så er hun også i gang med en anden ting, der har store perspektiver - og det omfatter andre kvinder i landbruget.

Hun har sammen med otte andre unge kvinder her i sommer haft succes med at starte en ny forening, ’De kvindelige Landmænd’.

Efter tre uger var der kommet 200 medlemmer til, men idéen opstod faktisk hos Karoline for et halvt år siden.

Facebook var starten

"Oprindelig var det en Facebook-gruppe for kvindelige landmænd, og det udviklede sig så hurtigt til en snapchat, hvor flere og flere stødte til", fortæller Karoline Wraae.

62 kvinder skrev sammen hver dag, og det var om stort og småt.

"Vi støttede hinanden både fagligt og privat, og vi holdt fester sammen. Men hvorfor ikke holde fast i fællesskabet og det mentale overskud, og hvorfor ikke starte en forening med formand og bestyrelse? Så det gjorde vi", fortæller Karoline, der er formand og sammen med bestyrelsen lige nu er ved at arrangere en julefrokost i Gram.

"Vi har medlemmer over hele landet, så vi skiftes til at mødes rundt omkring. Kun Bornholm kan være en lidt for stor udfordring at rejse til. Men det er altså hver gang uden mænd, vi mødes. Vi kan bestemt godt lide mænd, men vi er på mandsdominerede arbejdspladser, og mænd kan godt være lidt firkantede. Vi giver nok mere udtryk for vores følelser, og de kan ikke altid forstå, hvordan vi kvinder har det", siger hun.

Mest unge lige nu

Gårdbesøg og faglige foredrag er blandt de mål, der er for gruppen af kvinder, der alle er under 30 år, Faktisk er det både for at lære, sparre og opleve sammen, at gruppen samles.

De fleste er i gang med en landbrugsuddannelse, og gruppen er især for de kvinder, der kender til landbrug og dermed kan snakke med om fagtermer inden for faget. 

At der ikke er ældre kvinder med, betyder bestemt ikke, at de ikke er velkomne.

- Hvad med mee-too bevægelsen. Har den skubbet til jeres behov for at samles?

"Nej, egentlig ikke, men vi snakker om rigtig mange ting, og vi kan da også snakke om, hvad man gør, for eksempel hvis mændene i omklædningsrummet kigger lidt for meget, når vi skifter tøj. Det kan være mega ubehageligt, og så er det godt at høre, hvordan andre kvinder kan sige fra", fortæller Karoline, der ikke selv er sen til at sende en bemærkning af sted om, at der skal kigges væk, hvis hun har gang i en omklædning med lidt for nysgerrige mandlige blikke.

Flere kan være med

I Facebookgruppens åbne del kan alle følge med og se, hvad gruppen har gang i, og gruppen er også på Instagram, under navnet ’De kvindelige bonder’. Her kan alle følge med, og gør det, også mænd, som også er flittige til at støtte sagen med kvindernes gruppe.

"Nogle har spurgt os, hvorfor vi ikke blot går sammen i Landboungdom? Jeg har været med til et møde hos dem. Det er en fantastisk forening, og vi vil ikke tage noget fra dem. De gør et godt stykke arbejde og på sigt kunne vi da godt overveje at lave noget med dem", siger Karoline.

Flere af medlemmerne i "De kvindelige landmænd" er også med i Landboungdom, understreger hun, så måske kan der en dag samarbejdes om et arrangement eller to. Indtil videre er det gratis at være med hos de kvindelige landmænd.

"Men vi vil jo gerne investere i pænt tøj med vores logoer på, når vi skal på f.eks. messer og fortælle om vores forening, så det kan være, vi på et tidspunkt vil opkræve et kontingent, men ikke lige nu", siger Karoline.

Opdatering kl. 10:22: Landbrugsavisen har efter ønske fra Karoline Wraae slettet en del af et af hendes citater, da formuleringen  ikke helt flugtede med hun mener. 

Faktaboks

Statistik om kvinder i landbruget

  • Landbruget er et erhverv med overvældende dominans af mænd. I 2020 var det således blot 5 procent af jorden, som tilhørte bedrifter ejet af kvindelige landmænd. Mænd havde 81 procent af jorden, mens resten blev drevet af selskaber og institutioner, hvor man ikke kan identificere en personlig indehaver. Bedrifter, som er under kvindelig ledelse, er ofte ganske små, i gennemsnit 40 ha, hvor den gennemsnitlige arealstørrelse for alle bedrifter var omtrent det dobbelte.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle