Unge landmænd deler videoer af deres hverdag på sociale medier: Få deres gode råd

Er du usikker på, hvordan man bedst får fortalt de gode historierne fra hverdagen på gården på sociale medier? Få en ung landmands bedste råd og erfaringer her.

Fem unge landmænd har det seneste halve år delt deres hverdag i billeder og videoer på de sociale medier.

Det er foregået på Facebook og Instagram på profilen @derforlandmand, som Innovationscenter for Økologisk Landbrug står bag.

Det er anden gang innovationscenteret kører kampagnen, og succesen har været så stor, at man nu er klar til at dele ud af sine erfaringer. 

Formålet med profilen er at få flere unge ind i erhvervet og at give et bedre kendskab til landbruget. 

De videoer, der er nået længst ud, har nået næsten 180.000 visninger på både Facebook og Instagram.

En af de unge er 23-årige Maria Gudsø Jensen, der i sommer blev uddannet landmand med speciale i planteavl fra Bygholm Landbrugsskole. Hun har det sidste halve år delt videoer fra hendes praktik på en økologisk kvægbesætning i Løgumkloster og senest fra sit arbejde på Skjern Maskinstation.

Maria Gudsø Jensen gjorde sig ikke meget i de sociale medier før, men nu er hun selv begyndt at dele videoer på TikTok og har fået mod på at fortsætte med videoerne på Instagram.

Få hendes fem bedste råd til at komme i gang på de sociale medier her:

Fem gode råd til at komme i gang med at dele videoer

  1. Hop ud i det! Vil du gerne prøve det af at formidle din hverdag og se, hvad det går ud på, så er det bare at komme i gang. Tænk over, hvad der kunne være spændende og interessant for dine følgere at se og høre - og ikke kun, hvad du synes er spændende.
  2. Du kan se og lære rigtig meget om, hvad der virker, og hvordan andre gør, ved at se reels (de korte videoer på Instagram red.). Her ligger der også tit videoer, der forklarer, hvordan andre klipper deres videoer. 
  3. Brug sange som underlægningsmusik, og vælg gerne sange, der allerede har mange visninger, for så bliver din video også hurtigere spredt af algoritmen og vist for flere. 
  4. Brug mange hashtags, for det hjælper videoerne til at blive delt til et større publikum.
  5. Skriv en god, kort tekst til din video eller billeder. Der skal ikke stå en roman, for det gider folk ikke læse mere - det er i hvert fald det, vi kan se.

Maria Gudsø Jensen har selv oplevet, at en video pludselig kan nå langt ud og få mange seere. Hun var heldig at fange et klip af et rådyr, der havde sneget sig ind i stalden, hvor havren lå. Den video har over 100.000 set.

- Det har været sjovt og spændende at lave videoerne, og der er virkelig mange, der har fulgt med. Det har været enormt lærerigt at skulle formidle den viden man har, og hvad man egentlig laver. Og jeg har kun fået positive reaktioner, siger Maria Gudsø Jensen.

- Derfor har vi også snakket om, at vi i gruppen vil blive ved med at dele videoer, for det ville være synd at lukke det arbejde, som vi har gjort, ned, forklarer hun. 

Fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug er der også store roser til de fem unge, der også tæller Carl Johan Bruun Hansen (24), Denine Nissen (23), Victor Leth (18) og Laura Cecilie Torp Søgaard (20).

- De har haft stort mod på at prøve nye ting af, både når det gælder form og indhold. Det er helt vildt, hvor meget de har udviklet sig i løbet af det seneste år, og hvor de er nu med deres reels og opslag i forhold til de første de lavede, siger Linda Rosager Duve, der er kommunikationskonsulent hos innovationscenteret og særligt arbejder med video og sociale medier.

- Nogle af de unge landmænd var lidt tilbageholdne på vores første intromøde, og nu brager de bare derudaf og brænder igennem på de sociale medier. Det er, som om de undervejs har fundet og udviklet hver deres egen stil og gjort opslagene mere personlige, tilføjer hun.

Set af 180.000

Flere af de unges opslag og reels er vist flere tusind gange. Rekorden lyder på i alt 180.000 visninger for en reel, hvor en af de unge skifter gummistøvlerne og arbejdstøjet ud med et gå-i-byen-outfit.

Det er deres indtryk, at netop underholdende, humoristiske opslag kan nå langt ud, og at flotte billeder og brug af musik kan hjælpe opslagene ud til mange tusind mennesker. 

- Netop de opslag, hvor de unge har vist, hvem de er ved at vise deres ansigt frem og give indholdet en personlig vinkel, har klaret sig særligt godt. Når de har italesat myter og fordomme om landmænd og landbrug og brugt humor til at modbevise dem, har det også virket rigtigt godt, fortæller Linda Rosager Duve fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

- Og så er gode og flotte billeder selvfølgelig også med til at fange interessen på de sociale medier, hvor brugerne scroller hurtigt videre. Skæve vinker og pudsige oplevelser fra en helt almindelig hverdag for et ungt menneske i landbruget er også godt indhold, for så oplever brugeren at komme med back stage og få et unikt indblik i, hvad det faktisk vil sige at være landmand, lyder det.

Det er planen at profilen skal fortsætte endnu et år. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle