Unge landmænd i Herning: Vi vil skabe vores egen fremtid

Det er ikke afgørende, om debatter og møder primært består af mange ældre landmænd, mener to unge studerende på Dalum Landbrugsskole. "Det er jo kolleger".

Hvorfor har unge lyst til at hænge ud til et delegeretmøde med landmænd, der kan være langt ældre end dem selv? 

Det spørgsmål kan man stille 25-årige Daniel Nøhr Andersen og hans 23-årige studiekammerat Emil Eger Hansen, der i dag, torsdag, er taget fra Dalum Landbrugsskole og til Landbrug & Fødevarers delegeretmøde i Herning.

Svaret er, at alder ikke har nogen betydning, mener de to unge agrarøkonomstuderende. De er taget afsted af egen lyst – ikke som pligt.

"Hvis vi skal være med til at skabe vores egen fremtid, er vi nødt til at inkludere os i debatten, og der er delegeretmødet en god start", fortæller Daniel Nøhr Andersen.

Som noget nyt i år deltager mere end 70 studerende fra agrarøkonomuddannelsen, så fremtidens landmænd får deres stemme hørt i diskussionerne. Dette er både Daniel Nøhr Andersens og Emil Eger Hansens første delegeretmøde.

"Det kan godt være, de (landmændene, red.) er ældre, men de er jo ikke anderledes. Det er jo kolleger. Det er en anden tilgang, kan man sige. Vi har alle en interesse i at fremtidssikre dansk landbrug", siger Daniel Nøhr Andersen.

Emil Eger Hansen deler samme holdning. Han håber at kunne plante et frø til mødet og starte nogle diskussioner hos banker, rådgivere og politikere. 

"Formelt set er vi inviteret af skolen, men mødet handler meget om rammevilkår. Det er dyrt at komme ind på markedet og være en spiller i en primær landbrugsbedrift, og der vil jeg gerne deltage ved at stille kritiske spørgsmål til lånegiverne", fortæller Emil Eger Hansen.

Han mener for eksempel, at bankerne har for stor indflydelse på den sum af penge, unge skal låne for at starte en bedrift. I stedet bør den ældre generation acceptere en mindre gevinst ved et evt. salg eller på anden måde være med til at medfinansiere næste generation, f.eks. gennem sælgerpantebreve.

"Når sommerhusejere kan få udvidet belåningsprocenten hos realkriditinstitutterne, bør unge landmænd under 40 år også kunne låne en større procentsats til deres bedrift", siger han og fortsætter:

"Alderen er i sidste ende ligegyldig. Det handler om, hvad der er at byde ind med. De gamle har været i erhvervet i længere tid og kan have lige så gode idéer med, hvad der skal ske fremadrettet", mener Emil Eger Hansen.

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle