Unge landmandsbrødre satser på særlige æg: Vi får knaldgule blommer

Sønderjyske landmandsbrødre producerer græsæg for at sikre drømmen om lokal afsætning og tæt forbrugerkontakt.

Da brødrene Joakim på 23 år og Tobias Hausted på 25 år i oktober 2016 købte landbruget Abildskær Gård på 50 hektar ved Rødding, var drømmen klar: de ville have en nicheproduktion og afsætte varerne lokalt.

Derfor begyndte de for godt og vel halvandet år siden at producere græsæg som nogle af de eneste i Danmark. 

"Det er høns med ekstraordinær dyrevelfærd - det er høns, der går ude stort set hele dagen - lige så meget de har lyst til - og på friskt, grønt græs. Vi flytter dem rundt i et mobilt hønsehus en gang om ugen eller hver fjortende dag, alt efter hvad der er græs til", siger Tobias Hausted. 

"På den måde opnår vi den knaldgule blomme, som mange godt kan lide. Vi får også stimuleret dyrene, så vi ikke har en eneste høne, der er plukket. Selvfølgelig har de en hakkeorden, men der er ikke nogen, der mangler fjer", forklarer han. 

Det friske græs er vigtigt, og sommerens tørke kommer ikke til at gå ud over hønsene.

"Vi kan sagtens vande nok til hønsene. Det koster noget vanding, men det er ikke et problem", siger Joakim Hausted. 

Græsset er altid friskt

Græsæg adskiller sig fra æg fra fritgående høns ved hønseholdets størrelse, som hos brødrene ligger på omkring 250 høns. Fritgående høns går i hold på op til 3.000 høns. 

Græsæg adskiller sig væsentligt fra både økologiske æg og frilandsæg på endnu et punkt. 

"De har hele tiden friskt og nyt græs lige uden for lugerne - de har hele tiden noget nyt at rode i og kan finde nye orm og biller", siger Joakim Hausted.

"Hvis du har et stationært hønsehus, så bliver der lynhurtigt ædt ned rundt om hønsehuset. Hønsene er tryggest tæt på huset og vil helst ikke for langt væk. Her har du hele tiden beplantning tæt på huset", forklarer Tobias Hausted. 

Brødrene kan tydeligt mærke, at deres høns er trygge.

"Efter vi har prøvet det, er vi helt tossede med at have hønsene på denne måde, fordi det er så tydeligt, at de trives. Når vi kommer derud, kommer stort set alle høns hen og står lige rundt om os - det er ikke nødvendigvis normalt, at de gør det. De gør det, fordi de er trygge og nysgerrige", siger Tobias Hausted. 

I dag har de to mobile hønsehuse med tilsammen omkring 500 høns. Æggene bliver solgt i gårdbutikken og i dagligvareforretninger i lokalområdet. Derudover leverer de til restauranter, højskoler og efterskoler. 

nemmere opstart

De to brødre faldt over hønsehuset ved et tilfælde og var enige om, at det kunne være en god måde for dem at have høns på. 

"Rent investeringsmæssigt var det forholdsvist nemt at komme i gang med i forhold til at bygge en stald til 3.000 eller 30.000 høns. Samtidig var det et overskueligt projekt at skulle afsætte og finde et marked til", siger Joakim Hausted. 

"Hele vores virksomhed og vores tankegang omkring den er bygget op om, at vi ikke rigtig skal have mellemled - vi vil gerne så tæt på forbrugeren som overhovedet muligt. Det der med at have 30.000 høns, var ikke noget, vi overvejede, for vi vil gerne lave direkte til forbrugeren", tilføjer Tobias Hausted.

Fåre-dag satte skub i tankerne

I påsken 2016, hvor brødrene havde får på en forpagtet ejendom, inviterede de til fåre-dag, hvor man kunne komme og kigge på de nyfødte lam. De to brødre inviterede via Facebook og reklamerede for arrangementet i lokale børnehaver.

"Hvis der kom 80 mand, hvoraf de første 30 ville være familie, ville det være godt. En time efter starttidspunktet var vi 400. Det gav os blod på tanden for at lave noget direkte til folk, fordi børnene græd over, at de skulle hjem, og de voksne roste os til skyerne. Det var der, vi rigtig fandt lysten til at lave noget direkte til forbrugerne", fortæller Tobias Hausted. 

Senere på året købte de deres eget landbrug, som de har lagt om til økologi. I dag har de både får, grise, høns, kartofler og grøntsager. I 2017 gentog de påskearrangementet. 

"Vi havde arrangeret hestevognskørsel ud til hønsene og grisene, så vi havde gjort lidt mere ud af det. Der var også stor tilslutning den dag, og det er sådan nogle dage, hvor vi virkelig føler, at vi gør noget, som folk er glade for. Det er noget, vi nyder", siger Joakim Hausted. 

"Vi kan give folk en god oplevelse, som ikke behøver at koste dem noget. Vi har den direkte kontakt til kunderne. Når der kommer kunder hen og siger, at de har set dyrene, og at det ser godt ud, og de synes, at det smager pissegodt , så behøver vi næsten ingen løn", uddyber Tobias Hausted. 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle