Unge til folkemøde: Tag os ud i det virkelige landmands-liv

Ungdommens Folkemøde afholdes i disse dage, og Landbrug & Fødevarer er til stede for at gøre unge klogere på landbrug. To gymnasieelever påpeger dog, at de unge skal se landbruget med egne øjne, før det virker.

Mudret græs og regn var ingen hindring for 20.000 besøgende for at deltage i Ungdommens Folkemøde i Søndermarken på Frederiksberg. Heriblandt Landbrug & Fødevarer, der sammen med 71 andre organisationer vil nå mere ud til den yngre målgruppe.

”Deres holdninger kommer til at gælde og bliver en dag forbrugere, når de kommer ud af mors køleskab. Nogle af dem bliver politisk aktive, så når vi en dag møder dem på den anden side af bordet, er det vigtigt at møde dem med åbenhed og paraderne nede”, fortæller brandingchef Lisbeth Olsgaard, der var til folkemødet hele dagen torsdag.

Demokratifestivallen varer 7.-8. september med fokus på unge, debat og demokrati. De fleste besøgende er fra gymnasieklasser fra hele landet. De kan i år bl.a. besøge workshops, diskussioner og koncerter.

Land-hvad-for-noget?

Da spørgsmålet i L&Fs telt lyder på, hvad de unges indtryk af landbruget er, har flere svært ved at sætte ord på det. Det gælder bl.a. 19-årige Sara Søndergaard  fra Aarhus Akademi, der hurtigt erkender, at hun ikke kender særlig meget til landbruget.

”Jeg ved ikke så meget om dansk landbrug. Vi undrer os over, hvorfor vi ikke ved mere, når der er så meget af det i Danmark. Men det er de færreste på vores alder, der bruger en time på nyheder, og ikke ret mange unge ser TV-Avisen”, siger Amalie Vestergaard.

Hendes 19-årige klassekammerat Sara Søndergaard sidder ved siden af og nikker.

”Landbruget inkluderer ikke særlig meget de unge i hverdagen, og vi hører ikke så meget om det. I min dagligdag ser jeg ikke noget til landbruget, udover når jeg går i Fakta eller kører på landevejene og ser en traktor,” siger hun.

giver lidt af sig selv

Lisbeth Olsgaard fortæller, at L&F arbejder for at nå længere ud til de unge, men opgaven er vanskelig.

”De kender til L&F som landbrug, men ikke som organisation, og hvorfor skulle de også til? De unge kan være afkoblet fra forståelsen af erhvervet og fødevareproduktionen, og derfor gælder det om at møde dem, der hvor de er”, siger Lisbeth Olsgaard.

Som noget nyt forsøger L&F  at få unge til at besøge teltet med hjælp af store kridttavler, hvor spørgsmålet ”Hvordan ser landbruget ud i 2030” står skrevet, mens de kan få opladt deres telefon, klappe en kylling eller høre musik.

”Vi blander os ikke i, hvad de skriver, og så snart de tager et kridt i hånden eller holder en kylling, har de givet lidt af sig selv. Det er der, grebet ligger”, siger Lisbeth Olsgaard.

Ud i det virkelige liv

Men det er ikke nok at høre eller læse om landbruget, mener de to unge piger.

”Hvis landbruget tager mere ud på gymnasier og laver arrangementer, hvor man kan besøge en gård, lærer om høst, dyrevelfærd og bliver klogere på landbruget, tror jeg, det vil hjælpe rigtig meget. På grund af de sociale medier er de unge meget visuelle, og det giver et større indtryk, når de ser det for sig selv”, siger hun og bakkes op af veninden:

”Ja, i stedet for bare at læse om det, så tag ud og oplev det i det virkelige liv. Det vil gøre et større indtryk på de fleste, fordi de lettere springer et par linjer over, når de læser om det”, uddyber Amalie.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle