Unge traktorførere: Det ER en mandomsprøve at køre gylle, men vi kan godt sige fra

De to unge traktorførere Niels og Victor, vil ikke gøres til skydeskiver i sagen om 'vanvidskørsel' i gyllesæsonen. De indrømmer, at det er et problem, at gøre gyllekørsel til en mandomsprøve - men mener også, at de selv kan sige fra.

Stop generaliseringen. Vi vil ikke være skydeskiver. 

Det er hovedbudskabet fra de to unge traktorførere, som landbrugsavisen.dk har snakket med efter syv landboformænd i sidste uge gik ud med en fælles pressemeddelelse med en opfordring til at stoppe ’vanvidskørslen’ i gyllesæsonen.

Her ville formændene gøre opmærksom på, at det ifølge dem desværre ofte er unge mennesker, der forulykker med traktor og gyllevogn - tit fordi de er for trætte efter mange timers kørsel.

Men det handler ikke om alder, men om evner. Det mener 20-årige Niels Fjorback, der er maskinfører ved en maskinstation i Nordjylland.

"Vi kan hurtigt blive enig om, at der er nogen, der absolut ikke skulle køre rundt med sådan noget tungt grej. Men det handler ikke om alder, men evner. Det jeg bliver irriteret over er, at der bliver generaliseret og at vi unge bliver skydeskive", siger Niels Fjorback.

Der er prestige i at køre meget gylle 

Både Niels Fjorback og Victor Bjerregaard genkender, at gyllekørsel er blevet en slags mandomsprøve, hvor det gælder om at kunne køre mest og længst tid.

"Problemet er, at det er blevet en mandomsprøve. Det er blevet kørt op, og det gælder om, at man kan køre flere timer end de andre – og kan man ikke køre nok timer, bliver der joket med, at man aldrig bliver god til at køre gylle", siger 17-årige Victor Bjerregaard, der er i lære som landbrugs- og maskinmekaniker, og ved siden af har købt egen gyllevogn, som han kører lidt med for en gård i nærheden.

Victor fortæller, at der blandt hans kamerater kan være en tendens til at ligge små videoklip op på eksempelvis det sociale medie 'Snapchat', hvor de blærer sig med at 'have kørt 50 timer' eller 'at være grove karle', mens de sidder i deres traktor og drikker energidrik eller ryger cigaretter.

Bliver ikke presset til at køre

Men det er mest for sjov. For kender man dem, ved man godt, at drengene på 'Snapchat' både har arbejdsgivere og forældre, der sender dem hjem i seng, fortæller han. 

"Jeg bliver ikke presset til at køre for længe. Jeg har en arbejdsgiver, der siger, når vi skal holde, for at være sikre på, at vores arbejde bliver pænt", siger Victor Bjerregaard.

Og det samme oplever Niels Fjorback.

"Jeg kan forstå, at nogen finder på at køre og køre, men så skal man kunne sige fra. Jeg bliver ikke presset af min arbejdsgiver, og det tror jeg ikke, man bliver ret mange steder”, siger Niels Fjorback, der har kørt de store maskiner i flere år.

Maskinstationerne vil jo også gerne passe på deres udstyr:

"Vi ved godt, at maskinerne ikke holder til, at man flyver over alle plovfurerne. Det handler om at have respekt for grejet. Man behøver jo heller ikke køre 42 kilometer i timen rundt i alle sving", siger Victor Bjerregaard. 

Man skal selv kunne sige fra

Og at drengene har lidt sjov dem imellem, ser Niels Fjorback ikke det store problem i. Han kører ikke længere tid, end hvad der er forsvarligt, siger han. Kunsten er, at man skal kende sine egne grænser.

"Kører man gylle hver dag, kan man sagtens nå op på de mange tusind ton gylle, som der er så meget snak om", siger Niels Fjorback og fortsætter:

”Når man kører mange timer, handler det om, at man skal have mod til at sige fra, når man bliver træt. Jeg har prøvet at blive godt træt, men jeg er aldrig nået der ud, hvor man ikke kunne styre det. Så skal man nemlig køre hjem, når det er så stort grej vi kører med”, siger han.

Selvom 16-årige i traktorer med en 12 - 14 timers arbejdsdage og akkordløn bekymrer andre røster i debatten, vil de to unge traktorfører gerne fritages for skyld. For de kender også ældre, der ikke kører forsvarligt med de tunge maskiner

"Selvfølgelig kan jeg godt nikke genkendende til, at der findes unge, der kører med hovedet under armen. Og jeg er med på, at der er én 16-årig, der er væltet. Men jeg synes, det er ærgerligt, det bliver lagt over på de unge, når dem på eksempelvis 35 også kan have uheld", siger Victor Bjerregaard.

Energidrik er ikke et rusmiddel

Begge drenge fortæller, at de ikke selv bruger energidrik eller andet for at holde dem vågne i førerhuset.

De har set deres venner gøre det, men mener ikke, det handler om at kunne holde sig vågen, men nærmere fordi de kan lide smagen af drikken.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle