Ungeklimarådet: Landbrugsdriften skal nytænkes og støtten prioriteres til de små

Støtten skal omprioriteres, så det bliver mere attraktivt at have mindre landbrug, mener Ungeklimarådet i et debatindlæg.

Det vil være en god idé, hvis landbrugsstøtten omprioriteres, så der er størst hektarstøtte til de første 30 hektar, så småskalalandbrug bliver mere attraktivt.

Faktisk bør andre måder at drive landbrug på, som blandt andet småskalalandbrug, økosamfund, andelsgårde og vertikalt landbrug, prioriteres. Sådan lyder to af Ungeklimarådets forslag til, hvordan man kan nytænke og fremtidssikre landbruget, som de fremlægger i et debatindlæg på Altinget.

Ungeklimarådet pointerer, at når hvert tredje landbrug står over for et generationsskifte inden for de næste 10 år, er det nødvendigt at gentænke landbrugsformen: "Vi bør selvfølgelig fortsat have noget landbrug i storskala, men nye landbrugere skal også kunne starte småt ud og undgå en stor gæld", skriver to medlemmer i indlægget. 

Rådet påpeger også, at der bør tænkes over langt større variation i afgrøderne for at forebygge plantesygdomme og gøres mere for naturen end blot udtagning af lavbundsjorde.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle