Ungt par lejer mælkebedrift med lån fra gårdens nuværende ejer

Pernille og Mark Hausted er blevet selvstændige mælkeproducenter på en bedrift, som de forpagter. Det giver ro i maven ikke at skylde mange millioner.

Der ligger to pantebreve på samlet set 700.000 kr. Det er det hele. Nemt og overskueligt.

"Vi har mærket efter dybt nede i maven, og det er ikke os at løbe en stor økonomisk risiko. Når det kan lade sig gøre på denne måde, giver det ro i maven", fortæller 30-årige Mark Hausted, imens han og hustruen Pernille Hausted (28) viser rundt på Skovsminde lidt øst for Ribe.

De har forpagtet ejendommen siden 1. august af 69-årige Karl Hausted Varming, som er Marks mors fætter. Aftalen giver det unge par råderet over de ældre stalde til mælkeproduktion og de tilhørende 41 hektar i de næste fem år.

Stor gæld, nej tak

At parret ikke skrev under på et skøde på en kapitaltung bedrift, er helt bevidst. De var faktisk på vej til at gøre det i forbindelse med en af Marks tidligere ansættelser som driftsleder. Det var i 2018, og den pludselige tørke mindede parret om, at man løber en risiko, når man investerer.

"Vi fik tilbudt et generationsskifte og var sikre på, at det skulle være den ejendom. Men det kunne ruinere os, hvis det gik galt, og vi havde også to små børn at tænke på. Der blev jeg lidt pylret. Det havde jeg ikke lyst til", fortæller Mark Hausted.

Tanken om at overtage Skovsminde med 55 køer havde strejfet i ny og næ.

"Det var bare aldrig den rigtige timing for nogen af os. Men i foråret besluttede vi os for at spørge Karl, om vi kunne leje bedriften. Han sagde heldigvis ja", fortæller Pernille Hausted begejstret.

Helt uden bank

Da parret har en begrænset opsparing, valgte de sharefarming-modellen, hvor de lejer gården og jorden og køber maskiner, foder og besætning.

De har finansieret indkøbene uden bank, idet Karl Hausted Varming tilbød dem et pantebrev på dyrene og foderet, og maskinerne er tilsvarende finansieret med et pantebrev i en indkøbsforening.

"Vi spurgte banken, om vi kunne låne 200.000 kr. på en kassekredit. Det kunne vi ikke. De kunne godt læse vores budget, men var nok ikke helt tændt på tanken om sharefarming. Men de ville gerne finansiere en ny bil til 200.000 kr.", fortæller Mark Hausted og ryster på hovedet.

Pantebrevene indfries i løbet af de næste fem år, og holder budgetterne stik, kan Mark Hausted tjene det samme på køerne, som han tidligere tjente på at være driftsleder.

Leve af og med

Specielt en sætning har været drivende i processen med at udarbejde kontrakten mellem de to generationer.

"Vi skal kunne leve af det, og Karl skal kunne leve med det. Ellers holder det ikke", konkluderer Mark Hausted.

Parret skal efter planen fortsat bo på den skovejendom, som de købte sidste år. Den ligger 10 minutters kørsel fra Skovsminde. De har allerede taget fem kvier ’hjem’ i en indhegning, og datteren på fem er begyndt at underholde kvierne med sang og rugbrødsskiver.

"Det er et projekt for hele familien, og det glæder vi os virkelig til. Det er så fedt, at det kunne lykkes", siger Mark Hausted.

Faktaboks

Rundt om Skovsminde:

  • Bedriften blev overtaget af Karl Hausted Varming i 1977. Samme år byggede han løsdriftsstald til 60 køer. Karl Hausted Varming bor fortsat i stuehuset.
  • Der hører 41 hektar til bedriften, og de 29 hektar ligger ved gården og kan derfor bruges til afgræsning.
  • Køerne yder 9.500 kg EKM pr. ko.
  • Mark Hausted er avlsinteresseret og håber at kunne bibringe tyre og kvier til jerseyavlen.
  • Mark og Pernille Hausted har lånt 400.000 kr. til køb af besætning og foder og 300.000 kr. til køb af maskiner og løsøre. Pengene er lånt via pantebreve.

Emneord

Top2

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle