Ungt par valgte selv konkurs efter fem år

Udvalgt til weekend: Banken sagde OK, men de stod af, da priserne styrtdykkede

Banken sagde ja. Den ville gerne bakke op økonomisk. Alligevel valgte Bianca og Jimmy Østergaard Bering at takke pænt nej og indgive konkursbegæring.

"Banken ville gerne hjælpe os med økonomien i både 2020 og 2021, men vi valgte selv at trække stikket for at få det overstået hurtigt og ikke risikere at gældsætte os yderligere", fortæller Jimmy Østergaard Bering.

For blot fem år siden købte han og Bianca et nedlagt landbrug. Dér ville de forfølge deres drøm om at være selvstændige og starte en større chinchillafarm. Energien og gå-på-modet strålede ud af det dengang kun 27- og 28-årige par, da de i LandbrugsAvisen fortalte om deres store planer:

"Vi starter ikke det her for sjov. Det er alvor, og målet er ikke en lille garagefarm. Vi sætter alt ind på at blive landets bedste", sagde Jimmy Østergaard Bering til LandbrugsAvisen dengang, hvor han og Bianca netop havde købt et nedlagt landbrug i Bjergby ved Hjørring.

Flot start på auktion

Alt så stadig lovende ud, da de året efter solgte deres første skind på auktionen hos Kopenhagen Fur. Prisen på chinchillaskind toppede, og de fik et af deres skind med i det særlige ’toplot’, hvor kun de allerbedste skind finder vej. Hammerslaget for dét skind faldt ved 690 kr.

"På den auktion landede prisen for regulære skind uden fejl på 398 kr. I forhold til vores nulpunkt på 300 kr. tegnede det derfor rigtig godt", siger Jimmy Østergaard Bering.

Siden gik det ned ad bakke. Hvert år siden er skindprisen faldet med mellem 10 og 15 procent. Sidste år nåede den helt ned på 240 kr.

"Vi har heldigvis haft stor succes med at sælge avlsdyr til priser på over det dobbelte af prisen på skind. Vi har solgt til avlere i både Ukraine, Polen, Litauen og Moldavien, hvor vi også har hjulpet med vores erfaringer med at bygge farme op. Nogle år købte vi endda avlsdyr hos andre danske avlere og solgte dem videre".

"Til gengæld bed vi nok os selv lidt i bagen ved at sælge avlsdyr. Når vi hjalp med at starte avlere op i udlandet, mistede vi noget af vores salg, fordi de begyndte at sælge dyr til priser, vi ikke kunne matche", fortæller Jimmy Østergaard Bering.

"Følg drømmene - men hold i tide"

Kun halvanden måned efter konkursen var alle dyr og alt inventar solgt til en anden dansk chinchillaavler, og processen med at sælge landbruget er godt i gang.

"Vi kommer ud af projektet med oprejst pande. Nu går der nok halvandet år med at gøre boet op, og så afventer vi en gældssanering. Efter alt at dømme kan vi heldigvis betale de fleste af vores kreditorer".

Skal han give et råd til andre unge, så er det, at man skal forfølge sine drømme.

"Samtidig skal man også være klar til at holde i tide, inden økonomien bliver alt for dårlig. Det er ikke nok, at banken vil være med. Man skal have sig selv med hele vejen".

Jimmy Østergaard Bering har fået arbejde på Asdal Hovedgaard, der kontaktede ham, efter hans farm var gået konkurs. Der er han afdelingsleder med ansvar for løbe- og drægtighedsafdelingen.

"Jeg havde arbejdet der i 12 år, inden vi startede Bering Chinchilla. Heldigvis ville de gerne have mig tilbage igen".

Faktaboks

Bering Chinchilla:

  • Startet i 2014 med bure i gammel svinestald.
  • Startede med 24 avlshunner.
  • Målet var at komme op på 1.700 avlshunner.
  • Ved konkursen i 2019 var der 900 avlshunner.
  • Nul-punktet var på 300 kr. pr. skind.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle