Universitet får kritik efter samarbejde med Seges

Københavns Universitet skal fremover stramme kontrakter, så de lever op til lovgivningens krav om forskningsfrihed.

Et samarbejde mellem Ifro, Københavns Universitet, og Seges fører nu til kritik af universitetet, skriver Dagbladet Information.

Seges havde bestilt en rapport, der skulle afdække miljølovgivningens konsekvenser for landmænd ved Norsminde Fjord.

Kritikken i Information lød dengang, at universitetets arbejde mere mindede om et konsulenthus' end et universitets' - og at de afgav ophavsretten og skrev under på kun at varetage Seges interesser i projektet.

Tilsynsmyndigheden Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte indskærper, at universitetet 'fremadrettet bør præcisere forholdet om forskningsfrihed og videnskabsetik nærmere i tilsvarende kontrakter'.

Kim Brinckmann, der er vicedirektør for Forskning og Innovation på KU, finder det positivt, at det bliver slået fast, at forskningsfriheden skal sikres, uanset om det er kontrakter med erhvervslivet, myndigheder eller andre.

"Så nu tager vi det op i vores ledelseskreds og drøfter, hvordan vi sikrer os, at budskabet kommer ud på hele KU, og hvordan vi præcist skal forstå og formulere, hvad der menes med forskningsfrihed og etik i denne sammenhæng", siger Kim Brinckmann.

Tirsdag var uddannelses- og forskningsminister Søren Pind i samråd om KU-SEGES-kontrakten. Her slog ministeren fast, at han er godt tilfreds med konklusionen fra styrelsen og har tillid til, at universiteterne tager den til efterretning.

Sagen vækker minder om kritikken af CBS-rapporten om landbrugets rammevilkår, som blev trukket tilbage på grund af samabejdet med Bæredygtigt Landbrug.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle