USDA overrasker igen med nedjusteringer af majs- og sojaudbytter

Kina rygtes at købe ’goodwill’ i form af amerikansk soja forud for næste runde forhandlinger, og estimaterne for majs- og soja blev nedjusteret i aftenens WASDE-rapport.

Sojakomplekset blev i går dagens vinder oven på en WASDE-rapport, som egentligt undlod at komme med de helt store overraskelser, men alligevel gav lidt support til afgrødemarkedet.

Det skriver Jyske Markets.

Estimaterne for de amerikanske majs- og sojaudbytter blev nedjusteret, om end i knapt så stort omfang, som markedet havde forventet. Afgrøderne startede ud med at falde lidt tilbage efter rapporten.

Men da den blev læst igennem, viste den sig ikke at være helt så prisnegativ, som ved første øjekast. Eksempelvis blev sojaudbytterne af USDA estimeret til 47,9 mod et ventet fald til 47,1 bushels/acre.

Slutlagrene estimeres alligevel af falde til 99 mio. ton mod estimeret 101,6, grundet en opjustering af den amerikanske eksport og crush i sidste sæson. Derudover forlyder det, at Kina ligger og byder på mellem 1-5 mio. ton amerikanske sojabønner, som ’goodwill’ forud for den næste runde handelsforhandlinger, hvilket støttede yderligere op om komplekset.

Møllehvede stadig blandt det billigste

Møllehveden fandt trods højere globale slutlagre end forventet support fra en opjustering af eksporten. En god høst og en svag euro mod dollaren opretholder en stærk konkurrenceevne, og møllehveden fortsætter med at være blandt de billigste oprindelser globalt.

Mens den australske hvede også blev nedjusteret, hviler øjnene nu på vejrudviklingen i Sydamerika, hvor prognoserne forbliver tørlagte. Mens vådt vejr forsinkede tilsåningen af de amerikanske afgrøder, kan det omvendte scenarie, med manglende jordfugtighed potentiel forsinke den sydamerikanske tilsåning af majs og sojabønner, og udfordre hvedeudbytterne i Argentina.

Der vil blive holdt skarpt øje med vejrprognoserne for oktober, hvor vedvarende tørke begynder at medføre konsekvenser.

Raps tangere laveste produktion i seks år

I markedet for oliefrø sænkede USDA de globale produktionsudsigter for rapsfrø til et treårigt lavpunkt og har kurs mod at tangere den laveste produktion i 6 år.

Baggrunden er ikke overraskende lavere arealer og udbytter i Europa, mens den australske produktion af canola også sænkes, som konsekvens af vedvarende tørke. De europæiske lagre ventes denne sæson tæt på halveret fra 1,75 til 0,9 mio. tons, tangerende til tæt ved de laveste lagre siden 2003.

Det industrielle forbrug opretholdes på et stærkt niveau, som følge af gode marginer på produktion af biodiesel. Rapsfrøene lukkede i et lille plus, og vi forventer der er mere at komme efter henover efteråret, og finder ikke 400 €/ton usandsynligt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle