Usikkerhed vedrørende fortsat drift hos Ukraine-landbrug - Direktør er fortrøstningsfuld

2021-regnskab fra Zythomir Holdning sår tvivl om fortsat drift. Men administrerende direktør Anders Gundersen er fortrøstningsfuld i forhold til fremtiden.

Udlandslandbruget Zythomor Holding er tæt på at have normaliseret sine aktiviteter i Ukraine.

Ligeledes er infrastrukturen omkring selskabets farm i det vestlige Ukraine - 60 kilometer fra den polske grænse - for nærværende velfungerende.

Detaljerne om situationen lige nu fremgår af koncernens netop aflagte regnskab, og derfor ser adm. direktør Anders Gundersen med fortrøstning på situationen, selv om der i det netop aflagte regnskab sås tvivl om fortsat drift fra revisors side.

- Men faktum er, at driften stort set er normaliseret. Vi kan få leverancer, og vi kan afsætte grise, og vi har et fornuftigt byttehold, siger Anders Gundersen til LandbrugsAvisen.

2021-regnskabet er overskygget af den aktuelle situation i Ukraine, men endte ellers med at blive et godt år for Zythomir Holding.

Omsætningen landede på 139,4 millioner kroner. Det var en solid fremgang i forhold til 2020, hvor Zythomir var hårdt ramt af afrikansk svinepest.

Fremgang på bundlinjen

Også på bundlinjen var der fremgang med resultat på 15,3 millioner kroner. Sidst Zythomir Holding leverede overskud på bunden ved i 2018.

Den russiske invasion i Ukraine, der lige nu er koncenteret i den østlige del af landet, har i de seneste uger påvirket Zythomir Holding. Situationen er stadig usikker og vil kunne påvirke 2022-regnskabet negativt, fremgår det af regnskabet.

Rent finansielt er selskabet imidlertid sikret, fremgår det. De væsentligste långivere har givet tilsagn om udskydelse af renter og afdrag i 2022 i det ukrainske datterselskab samt tilsagn om yderligere kortfristede lån. På den baggrund er regnskabet aflagt med en forudsætning om fortsat drift. 

Men det er vigtigt for Anders Gundersen at slå fast, at situation her tre måneder henne i konflikten er lysere end for et par måneder siden.

- Det er lykkedes at holde den danske ledelse på farmen, og vi har fastholdt medarbejderne, selv om nogen kortvarigt har været rejst væk, siger han.

Og selv om gasprien er steget i størrelsesordenen 140 procent, spiller andre faktorer positivt ind på driftregnskabet. Ukraines udfordringer med at eksportere korn giver lave priser på foderkorn i landet, og prisen på slagtesvin ligger stabilt.

Den gode stemning er også vendt tilbage i produktionen, fortæller Anders Gundersen.

- Det gode humør er vendt tilbage, og det betyder faktisk rigtigt meget for produktionen, siger han.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle