Utilfredse hobbyavlere danner ny forening

De små hønsehold vil have deres egen interesseorganisation. De holder stiftende generalforsamling 21. maj.

Staldpligten tidligere på året, som sendte alle høns indendørs af frygt for fugleinfluenza, skabte stor utilfredshed blandt hobbyhønserier og andre mindre bedrifter. Mange af dem havde nemlig ikke plads til deres høns inden døre og måtte aflive store mængder dyr.

Derfor vil de nu have deres egen stemme - og den stemme skal have stiftende generalforsamling på Fyn 21. maj.

En af stifterne hedder Mathias Nørregaard fra Gørløse i Nordsjælland, som slagter og sælger omkring 500 høns, ænder og gæs om året. Han står sammen med andre bag organisationen, som indtil videre hedder "Frit Fjerkræ" - selvom navnet ikke er fast besluttet endnu.

"Staldpligten for fritgående høns tidligere på året gjorde det åbenlyst, at vi skal have vores egen stemme. Efter hønsene blev lukket ud, inviterede Fødevarestyrelsen til dialog om reglerne - og den dialog vil vi gerne være en del af," siger han. 

"Når der skal laves lovgivning, hører man kun de industrielle producenter," lyder hans påstand.

Stor interesse

"Vi har hørt om interesse fra omkring 100 mennesker til generalforsamlingen. Både hobbyhold og stalddørssælgere har sagt til mig, at de også savner den her stemme - og jeg tror sagtens vi kan komme langt over de 100 medlemmer," siger Mathias Nørregaard.

Organisationens mål bliver klar: De vil have lempeligere regler for stalddørssalg og små brug. 

"Det er besværligt at bruge racehøns eller egne blandinger til at sælge æg - der skal laves en masse test, og mine æg skal koste fem kroner stykket, for at det kan løbe rundt - vi vil gerne acceptere salmonellakontrol, men det skal være rimeligt," siger Mathias Nørregaard.

Stalddørspakken, som trådte i kraft sidste år, er et skridt på vejen - men Mathias Nørregaard mener ikke, det er nok.

"Da stalddørspakken var i høring, fik den tung kritik fra Landbrug & Fødevarer - men nu må man sælge op til 500 høns med lempeligere krav. Der er stadig kontrol, og mit slagteri kostede stadigvæk 80.000 at indrette, men det er et skridt på vejen."

Ud over Øresund

Fra Nordsjælland er der ikke langt til Sverige - og Mathias Nørregaard kigger misundeligt ud over Øresund, når han tænker på reglerne for stalddørssalg.

"I andre lande kan man søge om dispensation fra staldpligten, hvis man er et mindre brug, men i Sverige, som også er et EU-land med særstatus for salmonella, ser reglerne meget mere fornuftige ud," siger han.

"Man må sælge 10.000 høns i forhold til de danske 500, og man må sælge æg fra op til 200 høns uden kontrol," siger han videre.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle