Utraditionel ejerform lokkede Jonas fra mink til kyllinger

Da Jonas Mikkelsen ledte efter en ny passion efter minkene, vaklede han mellem at passe køer og kyllinger. En lærerig og spændende ejerform lokkede ham til sidst i kyllingestalden.

Jonas Mikkelsen er ikke bange for at lære nyt. Det står lysende klart, når man har hørt hans historie. Som 24-årig køber han sin første ejendom - en griseejendom. Men efter fem år synes han ikke længere, økonomien hænger helt sammen. Jordpriserne er til gengæld gode, så han sælger, for i stedet at købe en nedslidt minkfarm, som han sætter i stand og udvider fra 1000 til 2000 tæver.

"Vi får bygget en rigtig flot farm op, og vi laver gode topresultater og begynder at sælge mange avlsdyr", siger den selvlærte 44-årige Jonas Mikkelsen, der når at have mink i 14 år, før de i oktober 2020 bliver smittet med corona og må aflives, ligesom resten af minkbestanden senere bliver det.

"De bliver slået ned på to dage, og det var frygteligt hårdt at komme igennem".

Ny start

Og hvad giver man sig så til? Jonas Mikkelsen var ikke i tvivl: Han skulle prøve noget nyt, og nu er en ny kyllingemand klækket.

I foråret 2021 købte han sig ind som den tredje ejer og driftsleder på en kyllingefarm i Thy, Hørsted Agro A/S. Dermed gør han netop dét, som Danpo efterspørger. Fjerkræslagteriet søger nemlig flere producenter til deres langsomtvoksende kyllinger - og har rakt en hånd ud mod de tidligere minkavlere.

"Det er klart, de første 3-4 måneder efter aflivningen var frygtelig hårde. Minkene var vores familievirksomhed, min datter har hjulpet meget derude, og det fyldte for os", siger Jonas Mikkelsen, der dog nu har kunnet lægge savnet bag sig med det nye arbejde på kyllingebedriften.

"Jeg er simpelthen landet så godt, og det er et spændende arbejde".

Jobmuligheden bød sig gennem en fælles bekendt.

Planen er inden årsskiftet at udvide farmen til dobbelt størrelse fra 750.000 årskyllinger til 1,5 mio. Indtil nu har det primært været Jonas Mikkelsens partner og medejer Flemming Nielsen, der har passet dyrene, men efter årsskiftet overtog han rollen som ansvarlig for kyllingeholdene.

Taget i hånden

For Jonas Mikkelsen har det været helt afgørende, at både hans medejer og kollega Flemming Nielsen og de ansatte på farmen har kunne lære ham grundigt op - og så var ejerformen også et stort plus.

"De tog mig simpelthen i hånden og lærte mig alt, og det har bare været så godt. Havde jeg vidst, at det var så godt at være flere ejere sammen til at dele ansvar og sparre, så havde jeg gjort det for mange år siden", siger han.

"Jeg tror virkelig, det her er fremtiden og vejen frem især for unge landmænd. De unge skal virkelig tænke sig om, og det koster mange millioner at starte landbrug op i dag. Den her ejerform har i hvert fald været en kæmpe fordel for mig", siger han og tilføjer:

"Og så giver det også noget frihed og fritid, at være flere om det. Jeg tror simpelthen heller ikke på det der med at skulle arbejde 15 timer i døgnet mere", siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle