Våd høst sætter stop for maskinerne ved Egense Kloster

Ved Egense Kloster ved Aalborg har maskinerne flere gange siddet fast i den bløde jord. Det giver både grin og længere arbejdstider.

Landbruget er ikke altid billeder af solnedgang i baggrunden eller idylliske markenge.

Det oplevede Kirsten Kaasing på egen hånd, da hun sad ved siden af sin søn, Christian Kaasing, og var i gang med at køre halm ved Egense Kloster ved Aalborg. Halmen skulle bruges til en nærliggende kvæggård med 130 køer.

Men da medhjælperen Allan Tyrrestrup var i gang med at presse halm, sidder hans Case IH og ballepresser pludselig fast i et mudret hul, og Kirsten Kaasings søn må træde til for at få ham fri. 

Netop som hun og sønnen senere skulle hjem, kunne de se, han sad fast igen. I det samme hul. 

"Så måtte jeg tage nogle billeder med min søns mobil, for landbrug er ikke kun lutter idyl. Så bandt vi en strop mellem traktorerne, og så trak de det bedste, de havde lært. Det gik lige", fortæller Kirsten Kaasing, mens hun smågriner over episoden.

Fået 200 mm vand

De 140 hektar med planteavl bliver passet og plejet af Jan Skytte, bestyrer på Egense Kloster. Gården er en gammel klosterhovedgård og ejet af brødrene Hans og Kasper Klingenberg. Derudover har de også 120 hektar skovbrug.

Jan Skytte fortæller, at han to gange i år har siddet fast i den våde jord med sin 20 år gamle Claas Lexion 405 og kornvogn. Ifølge bestyreren har de fået 200 mm vand de sidste fire uger.

"Det har været noget vådt, og vi døjer med, at vi sidder fast, så vi har fået tvillinghjul hele vejen rundt på mejetærskeren. Så synker den ikke så nemt, men det kan ske alligevel", siger Jan Skytte.

Kører med små tanke

Privat har Jan Skytte 30 hektar med stivelseskartofler og kornafgrøder. Siden 2003 har han været bestyrer på Egense Kloster og står for både såning, høst og pløjning.

"Jeg passer det, som var det mit eget landbrug", siger Jan Skytte.

På markerne ved Egense Kloster bliver der dyrket raps, hvede, rug, byg og kartofler. Der har været mindre regn denne uge, og derfor har høsten fået "et godt ryk". Jan Skytte er tæt på halvt færdig.

"Det gælder om at køre med små tankfulde og undgå at køre der, hvor det er blødt, men der kommer jo overraskelser. Det tager noget arbejdstid, men høsten tegner rigtig godt, og vi glæder os over alt det korn, vi får i hus", lyder det.

Med billederne deltager Kirsten Kaasing i konkurrencen 'Skyd Høsten Bedst'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Sådan gør du

Skyd høsten først:

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 13 afgrøder:

Allerede høstet: Engrapgræs, rødsvingel, vinterbyg, alm. rajgræs, raps, vinterhvede, hvidkløver, vårbyg, rug, spinat til frø, triticale og havre.

Mangler høst: Hestebønner.

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad WiFi 32GB til værdi 2.280 kr. samt 5 x 1 valgfrit årsabonnoment på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her:

www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019

Emneord

Skyd Høsten 2019

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle