Våde marker bekymrer landmand: Kan vandet nå at forsvinde før kvierne skal på græs?

Syd for Viborg går Nadja og Niklas og venter spændt på, om vandet når væk inden deres næsten 400 køer og kvier skal på græs.

Også i Fallesgårde godt 15 kilometer syd for Viborg er der faldet godt med regn.

Det mærker de blandt andet på Guldborggård, hvor Nadja Larsen og Niklas Pedersen har malkekvæg.

Faktisk er der efterhånden så vådt, at parret kan være bekymrede for, om vandet kan nå at forsvinde, inden kvierne skal på græs.

"Der står vand på halvdelen af marken, hvor vi har nogle af kvierne gående, så vi er i tvivl, om vandet kan nå væk. Jeg håber snart, der kommer noget sol, så vandet kan begynde at fordampe", siger Nadja Larsen, der blev uddannet landmand i januar 2018 og sammen med sin forlovede, Niklas Pedersen, passer bedriften.

Sammen har de godt 200 malkekøer, og i øjeblikket cirka 173 kvier, de som regel håber at få på græs til april. Racen er den sortbrogede danske malkerace.

"Heldigvis er der et par måneder til, men lige nu ser det ikke ud til at blive før til maj. Der er i hvert fald ingen steder, de kan komme ud lige nu", siger Nadja Larsen.


Marken er omkring 4 hektar, hvoraf halvdelen er står under vand. Først for i billedet er græsset trampet helt ned af dyrene, der går ude indtil september eller oktober, og længere nede ad marken i lavningen har der efterhånden samlet sig en sø. Foto: Nadja Larsen


Selv hvor græsset er frit, er jorden så våd, at parret ikke kan gå på marken. Foto: Nadja Larsen

Ikke fået så meget vand i 7 år

Nadja Larsen kan ikke huske, at de har fået så meget vand som i år, i de syv år, hun har været og arbejdet på bedriften.

Ifølge DMI's vejrarkiv er der i janauar faldet 85 mm og i februar hele 130,2 mm allerede. De store vandmænder kommer oven i efterårets regnvejr, der allerede satte drænene på prøve.

Og selvom der er lagt dræn i de fleste af parrets 160 hektar med roer, majs, græs og korn, så har de ikke kunne følge med.

"Vi har mange dale og der er tit vand om vinteren, men der står meget mere end der plejer, drænene kan overhovedet ikke følge med", siger Niklas Pedersen.

Mistede halv hektar roer

Den megen vand i området betød også en ekstra besværlig roehøst på Guldborggården.

"Vi mistede en halv hektar med roer, som vi ikke kunne tage op sidste år. Det er det første år vi ikke har kunne tage roer op", forklarer Niklas Pedersen, der overtog gården fra sin far for lidt over 8 år siden.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle