Vådt frøgræs gav Dronningborg udfordringer

En for høj vandprocent på 23 betød, at den 30 år gamle Dronningborg mejetærsker måtte have hjælp til de sidste fire hektar med rajgræs ved Skive.

For første gang i 10 år måtte 37-årige Jakob Koldkur i år spørge om hjælp til at høste på sit 60 hektar hobbylandbrug ved Skive.

Siden 2008 har han gjort brug af sin 30 år gamle Dronningborg fra 1989. Det våde vejr gjorde det vanskeligt for den klassiske mejetærsker at følge med, da Jakob Koldkur gik i gang med 10 hektar almindelig rajgræs.

Vandprocenten for rajgræsset lå i starten af august på 23 procent.

"Det var rigtig vådt. Det var ikke så nemt at få igennem mejetærskeren i år, men jeg er glad for, at det kom i hus. Der har ikke været godt vejr til det lige siden", siger Jakob Koldkur, der til daglig arbejder som svejser.

Kendte en, der kendte en

Opkald om hjælp til høsten i nabolaget endte ofte med, at venner og bekendte ikke havde tid. Heldigvis for Jakob Koldkur kendte han en, der kendte en, der kunne hjælpe med sin tre år gamle New Holland mejetærsker.

"Der har ikke været nogen gode høstdage på grund af regnen, og så var der lige to-tre dage, hvor vi kunne køre løs. På den sidste dag havde jeg brug for hjælp til de sidste fire hektar," fortæller Jakob Koldkur.

Ejendommen overtog han efter sine forældre i 2006, og selvom han tog en uddannelse i landbrug, var der ikke luft i økonomien til at have sin egen kostald. Derfor fandt han jobbet som svejser og beholdt landbruget som hobby.

"Det er sjovt at køre i noget, andre ikke har. Den går godt, og der har ikke været de store problemer med den endnu", lyder det fra Jakob Koldkur.

På markerne dyrker han også vårbyg og majs.

"Jeg mangler 16 hektar vårbyg, men jeg venter på tørvejr. Rajgræsset ryger i plantørreri. Vandprocenten er lidt træls, og det tager noget tid at få tørret. Jeg ville hellere høste det nu, ellers drysser det", siger han.

Opdateret 14.08 kl. 08:59 med flere billeder

Med videoen deltager Jakob Koldkur i konkurrencen i 'Skyd Høsten Bedste Video'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Sådan gør du

Skyd høsten først:

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 13 afgrøder:

Allerede høstet: Engrapgræs, rødsvingel, vinterbyg, alm. rajgræs, raps, vinterhvede, hvidkløver, vårbyg, rug, spinat til frø, triticale og havre.

Mangler høst: Hestebønner.

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad WiFi 32GB til værdi 2.280 kr. samt 5 x 1 valgfrit årsabonnoment på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her:

www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019

Emneord

Skyd Høsten 2019

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle