Landmand: Vådt halm har forsinket markarbejdet

Hos Anders Falk Rasmussen er høsten gået fint, men bjergningen af halmen har trukket ud. Det gik ud over såningen af raps og efterafgrøder samt jordbearbejdningen.

"Jeg er generelt godt tilfreds med årets udbytter, hvor specielt spinat gav godt", siger Anders Falk Rasmussen.

Vinterrapsen er leveret og gav 44 hkg pr. hektar reguleret for olieindhold. I de øvrige afgrøder kendes udbytterne ikke præcist, da mængderne er målt op på lageret.

Anders Falk Rasmussen er dog sikker på, at vinterhveden har givet over ti ton pr. hektar. Byggen gav 75-80 hkg pr. hektar, mens rug og ærter gav knap 50 hkg pr. hektar.

Spinaten gav 25-26 hkg råvare pr. hektar. Uanset frarens er det betydeligt mere end de 13 hkg pr. hektar, som Vikima har sat forholdstal 100 til.

Raps sået direkte

De mange regnbyger har gjort det svært at bjærge halmen.

Det har betydet, at Anders Falk Rasmussen ikke fik sået så mange frivillige efterafgrøder som ønsket, og at jordbearbejdningen har trukket ud.

"Jeg fik kun sået seks hektar vinterraps. Det skete ved at sprøjte en mark med rødsvingel ned og så rapsen direkte i græsmåtten. Det bliver spændende at se, hvordan det går", siger Anders Falk Rasmussen.

Han tilføjer, at han har striglet så mange af stubmarkerne som muligt. Det gælder blandt andet på de marker, hvor der har været vårbyg, og hvor der midt i september skal sås vinterhvede.

Striglingen skal fordele den snittede halm og sætte gang i omsætningen af halm og stub. På de marker, hvor der har været vinterraps, er der foretaget en øverlig tallerkenharvning.

Udfordring her & Nu

  • Sortsvalg: Jeg har købt Informer og KWS Scimitar vinterhvede. Jeg ville have haft KWS Extase, men den var udsolgt.
  • Såning: Jeg regner med at så vinterhvede og rug 20. september. Jeg sår ikke tidligt, da det kan give problemer med græsukrudt. Markerne tallerkenharves øverligt for at forstyre sneglene og for at sætte gang i omsætningen af halm og stub.

Faktaboks

  • Anders Falk Rasmussen driver sammen med sin far og bror I/S Vestervang ved Marrebæk på Falster.
  • Dyrker 300 hektar med et alsidigt sædskifte med korn, vinterraps, rødsvingel, engrapgræs, ærter og spinat.
  • Arbejder målrettet på at gøre jorden sundere. Bearbejder jorden så lidt som muligt.

Emneord undefined

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.