Væk den sovende stolthed i danskerne

Licence to produce kræver opbakning fra befolkningen. Den får man ikke ved at råbe, mener kommunikationsdirektør.

Hvordan får vi stoltheden tilbage?

Det var spørgsmålet, da Christian Hüttemeier, kommunikationsdirektør i Landbrug & Fødevarer, tirsdag formiddag talte på årsmødet for planteavlere i Herning.

Det korte svar er:

»Væk den sovende stolthed i danskerne«.

»Jeg tror alle sammen, vi kender følelsen af at stå et sted i udlandet og se noget dansk. Lurpak. Bacon. Eller måske det danske fodboldgræs til en VM-turnering. Det giver en følelse af, at vi kan noget – vi kan være med. Den følelse skal vi prøve at vække ved befolkningen – også når de er hjemme i Danmark,« siger Christian Hüttemeier.

Det hjælper ikke at råbe

Opskriften på at vække den stolthed skal skabes ved at fortælle, at vi producerer nogle af verdens bedste fødevarer. I den forbindelse hjælper det ikke bare at stå og råbe i et hjørne.

»Vi skal sige fra, når vi bliver provokeret. Men hvis vi falder ind i en rytme, hvor man kun råber, så er der ingen, der gider at høre efter – og så mister vi den opbakning, der er til vores erhverv«, mener han.

I L&F er de ikke færdige med at finde den fortælling, som skal vække følelsen af stolthed. Men indsatsen kan ikke stå alene, ifølge Christian Hüttemeier er der behov for at kommunikere på tre ben.

»Vi skal sige fra, når nogen siger noget, som er forkert om os. Vi skal kommunikere positivt, så befolkningen får noget at være stolt af. Og så skal vi finde en måde at kommunikere positivt om svære emner. Pesticider er ikke umiddelbart en vindersag i befolkningen, men vi er nødt til at finde en vej, hvor vi med en positiv fortælling får fortalt, hvad pesticider er, så vi får rykket ved folks firkantede billede af, at det er dødsensfarlig gift«, siger han.

Det sidste er svært, men der er ikke nogen vej udenom – alternativet er flere politiske beslutninger, mener han.

Skidt blev godt

Som eksempel peger han på COOP-kampagnen, der startede provokerende med, at man skal have beskyttelsesdragt på for at spise konventionelle produkter, fordi COOP ville have en diskussion om pesticider. Men langsomt udviklede den sag sig til en fortælling om, at danske fødevarer faktisk er bedre end udenlandske. De er nemlig produceret med færre pesticider, mindre medicin og en lavere klimabelastning pr. produceret enhed end andre vigtige produktionslande formår.

»Jeg havde helst været sagen foruden. Når det er sagt, så kan jeg ikke huske, hvornår en debat, der skulle have handlet om pesticider, er endt med at blive en debat om, at danske fødevarer er topklasse produkter. Men det lykkedes – og det er jeg rigtig glad for. For det manglede ærlig talt bare«, siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle