Vækst-landmand deler planer med kommunen - af én vigtig årsag

Jesper Arnth Jensen har været til møde hos kommunen for at fortælle om sine udviklingsplaner. Det gav ham nye muligheder.

Forleden var Jesper Arnth Jensen, 31-årig landmand i Outrup, på besøg hos kommunen. Emnet var hans fremtid, helt overordnet.

Det var som led i ny plan hos Varde Kommune for at sikre, at landmænd kan føre deres planer ud i livet, uden at støde på uforudset forhindringer. I alt har 10 landmænd, i samarbejde med Sydvestjysk Landboforening, været forbi kommunen for en snak.

”Det er meget positivt, synes jeg. For her kommer kommunen og spørger, hvad kan vi gøre for jer? I stedet for, at vi bare kommer med ønsker,” siger Jesper Arnth Jensen.

På mødet, hvor han havde en Sagro-konsulent med, fortalte Jesper Arnth Jensen, der har 375 malkekøer, om hans planer 1-3 år frem, hvor han ønsker at udnytte sine eksisterende bygninger bedre. Det kan være flere malkekøer og færre kvier – og udelukkende få malkekvæg på hovedejendommen og fordele kalve og kvier på andre ejendomme. På sigt – om 5-10 år – kunne han potentielt have planer om nybyg.

”Som landmand går vi tit selv med planer, og lige pludselig sker der noget, som gør, at vi vil føre planerne ud i livet. Det kan være eksempelvis, at der er moderniseringsstøtte til staldbyggeri. Så er det godt at vide, hvad der kan være at tage højde for. Det kan være, at der er paragraf 3-naturområder, og at man på forhånd har målt ammoniakfordampning fra sin bedrift. Det gør, at man ikke famler i blinde,” siger Jesper Arnth Jensen.

På mødet blev han også opmærksom på nye muligheder, han ikke havde taget højde for, eksempelvis om afsætningen af møgstakke til biogas.

”I og med at kommunen kunne se, hvad jeg gik og tænkte på, så var der noget, de kunne forholde sig til,” siger Jesper Arnth Jensen.

Projekt startede i 2016

Varde Kommune og Sydvestjysk Landboforening lancerede konceptet i efteråret 2016. Konceptet går under navnet "Strategisamtaler med landbruget".

Under samtalerne bliver landmændene hver især vejledt om, hvordan netop deres projekter bedst kan gennemføres. Det kan eksempelvis handle om opbygningen af nye stalde, indførelsen af et biogasanlæg eller fastlæggelsen af nye veje.

Formålet med samtalerne er at sikre en tidlig forventningsafstemning mellem landmanden og kommunen i forhold til, hvad der kan lade sig gøre. Det vil spare landmændene for det besvær, der er forbundet med at tilpasse deres projekter til den gældende lovgivning sent i processen. På den måde undgår man som landmand at bruge tid og penge på projekter, der ikke kan gennemføres uden markante ændringer.

Udvalgsformand: Andre kommuner kan gøre gøre det samme

Kommunen melder, at landmændene har været glade for forløbet, og de giver derfor alle kommunens landmænd mulighed for en samtale i 2017.

"Landbruget er en stor del af Varde Kommunes erhvervsliv. Vi er derfor glade for, at landbruget og deres interesseorganisation har taget så godt imod vores tiltag," siger Varde Kommunes formand for Udvalget for Plan og Teknik, Preben Friis-Hauge.

"Jeg kan kun anbefale andre kommuner at starte lignende forløb," siger han i en pressemeddelelse.

Formand for Sydvestjysk Landboforening, Claus Christensen, er glad for konceptet.

"Det er vigtigt for fremtidssikringen af landbruget, at vi har et tæt samarbejde med kommunerne. Det er i fællesskab, at vi finder de bedste løsninger," siger Claus Christensen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle