Vækstplan åbner for følsom debat

Skal økologiske landmænd kunne gøde deres marker med ’behandlet husspildevand’ og madaffald? Det mener både regeringen og økologierhvervet er en overvejelse værd.

Dansk økologi er afhængig af, at vi tager hul på nødvendige kontroversielle dagsordener som for eksempel økologernes mulighed for at anvende behandlet husspildevand«.

Sådan hedder det i regeringens og DFs nye vækstplan for økologi, som i sidste uge skabte glæde blandt økologer med et løfte om mere end en mia. kroner til Økologisk Arealtilskud i de næste to år.

Alternativ gødning

I aftalens i alt 39 nye initiativer peger regeringen på, at mangel på næringsstoffer kan true økologiens fortsatte udvikling, og at recirkulering af næringstoffer er i både samfundets og landbrugets interesse, forudsat det sker på en ’sorteret, sikker og ren måde’. Derfor skal både spildevandsslam og kildesorteret organisk affald fra dagrenovation om muligt indgå som gødning i økologisk landbrug i fremtiden.

»På den lange bane er økologien afhængig af, at de næringsstoffer, der bliver bragt ind til byerne, kommer tilbage til landbruget igen«, hedder det.

Ikke tilladt i dag

I dag er det ikke tilladt for økologiske landmænd at bruge husspildevandsslam og organisk affald fra husholdninger som gødning, hverken efter de danske økologiregler eller efter EUs økologiforordning.

Men regeringen vil undersøge, om det fagligt og juridisk kan lade sig gøre at rydde barrierne af vejen.

Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening er enige med regeringen i, at retningen er rigtig.

Karen Hækkerup, adm. dir. i L&F, betegner det i en fælles pressemeddelelse med Økologisk Landsforening som positivt, at planen peger på nemmere adgang til at bruge recirkulerede næringsstoffer og dermed ’bidrager til at slutte kredsløbet mellem land og by’.

Per Nilausen, der er én af de nye økologer, er enig:

»Det er en fin idé, hvis man kan få sorteret det, så det er rent. Egentlig er det lidt af en falliterklæring, hvis vi som mennesker ikke kan løse de affaldsproblemer, vi selv har skabt, og omsætte det i naturen. Men vi skal ikke gøre det for enhver pris, vi skal fortsat kunne sælge vore produkter«.

Ifølge planen bør økologer også have bedre adgang til biomasse fra biogasanslæg og protein fra bioraffineret græs.

Faktaboks

Tønder mest økologiske kommune

  • Tønder, Ringkjøbing-Skjern og Thisted er de tre kommuner i Danmark, der har det størst økologiske areal i Danmark med hhv. 15.642 ha, 11.772 ha og 8.372 ha.
  • Fordelt på landsdele ligger størstedelen af arealet i Sydjylland, Nordjylland og Vestjylland m. hhv. 70.070 hektar. 52.844 hektar og 36.041 hektar.
  • Det økologiske areal nåede i 2017 op på 245.000 hektar, hvilket er det højeste tal nogensinde.Kilde: Landbrugsstyrelsen

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle