Betalt indhold af Nufarm

Vækstregulering: Er der forskel på midler med samme aktivstof?

Optagelsen af kvælstof har været højere end sidste år og derfor har vi nogle afgrøder nu med en større biomasse og et forholdsvis højere kvælstofoptag. Dette udgangspunkt kan give risiko for lejesæd senere på sæsonen. Derfor vil det være en god ide at have vækstregulering i tankerne i dette forår.

Helt basalt set skal vækstregulering af afgrøderne være med til at holde afgrøden stående. I frøgræs kan det være voldsomt tabsgivende, hvis fx rødsvingel lægger sig inden bestøvningen og derved påvirker frøsætningen. I kornafgrøderne kan det koste udbytte og forringe kvaliteten af kornet, hvis den går i leje og ikke mindst give en del høst besvær.

Flere midler på markedet

Der findes efterhånden mange forskellige vækstreguleringsmidler på markedet, som indeholder Trinexapac til anvendelse i korn og græsfrø. Trimaxx M er en af dem.

”Specielt i den tidlige vækstregulering i frøgræs, hvor forholdene oftest er køligere og mere ustabile, har Trimaxx M vist en god effekt og helt ligeværdig med andre Trinexapac midler på markedet og da den har været billigst, har vi anbefalet Trimaxx M specielt til de tidlige vækstreguleringer”, udtaler Peter Birkedal Henriksen DSV frø.

Formuleringen har stor betydning i praksis

Trimaxx M indeholder 175 gram Trinexapac og har i forsøg vist at have samme effekt som andre Trinexapac midler, der indeholder 250 gram ved samme dosis, fx 0,4 l/ha. Svaret findes i den måde at Trimaxx M er formuleret på.

Efter samråd med min konsulent begyndte jeg at bruge Trimaxx M til vækstregulering i rødsvingel og har anvendt det med god effekt lige siden

Henning Buhl-Madsen, Slagelse.

Formulering af planteværnsmidler har stor betydning for, hvordan virkningen bliver ude i marken. Mange aktivstoffer ville aldrig finde vej ind i planten, hvis ikke de var hjulpet af formuleringsstoffer til at bringe dem ind til deres virkeområde.

 

Trimaxx M er formuleret sådan, at når dråben lander på bladet spredes den ud og får en stor kontaktflade med bladet (se figuren).

Der optages en større mængde Trinexapac i bladet med Trimaxx M formuleringen end standard formulering af Trinexapac


Derefter sker optagelsen hurtigt i planten, da formuleringen sørger for at sprøjtevæsken nemt kan trænge igennem vokslaget på planterne. Ved at sprøjtevæsken fordeles på et større bladareal sker optagelsen hurtigt og effektivt, hvilket er blevet målt på byg og hvede. Optagelseshastigheden af Trimaxx M og standard Trinexapac blev undersøgt med kulstof 14 mærket sprøjtevæske (se figuren).

Her kan du finde forsøg, hvor der sammenlignes midler imellem.

Når overfladespændingen mindskes, bliver kontaktfladen med bladet større og optagelsen øges.


Disse studier har vist at optagelsen sker hurtigere med Trimaxx M end standard Trinexapac produkter. Allerede efter fem timer er ca. 90 % sprøjtevæsken optaget i planten kontra lige knap 40 % ved en standard formuleret Trinexapac. En sikker optagelse af midlet i planten er utrolig vigtig under markforhold, da det er med til at sikre, vi får en god og effektiv vækstregulering.

”Efter samråd med min konsulent begyndte jeg at bruge Trimaxx M til vækstregulering i rødsvingel for nok fem år siden og har anvendt det med god effekt lige siden og jeg har igen i år brugt det i rødsvinglen”, siger Henning Buhl-Madsen, Slagelse.

Sammenlign effekten og ikke gram aktivstof

På grund af den måde Trimaxx M er formuleret på, er en mindre mængde aktivstof lige så effektiv som andre Trinexapac midler med højere mængde aktivstof.  

 

Her kan du finde forsøg, hvor der sammenlignes midler imellem.

Faktaboks

Trimaxx M har lige skiftet navn fra Trimaxx til Trimaxx M, men indholdet i dunken er præcist det samme. Det skyldes blot at midlet har skiftet ejer til Nufarm og skal derfor ændre navn.

Emneord sponsoreret, Nufarm

Betalt indhold af Nufarm

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.