Vælgerstryg til ministre: Prehn får halveret stemmetal

En række ministre har oplevet store fald i deres personlige stemmetal efter tre år i regering.

Selv om Socialdemokratiet tirsdag aften kunne fejre fremgang og et flertal blandt partier, der peger på statsminister Mette Frederiksen (S), er der mindre at juble over for en række ministre, når de læser deres personlige stemmetal onsdag.

Særligt har klimaminister Dan Jørgensen (S), social- og ældreminister Astrid Krag (S), børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) og minister for fødevare, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn (S) mistet store dele af de vælgere, der satte kryds ved dem ved seneste valg.

Værst er det gået ud over Rasmus Prehn. Han har fået blot en tredjedel af de personlige stemmer, han fik ved folketingsvalget i 2019.

I 2022 fik Rasmus Prehn blot 1.899 personlige stemmer. Han er dermed den socialdemokrat, der er kommet i Folketinget med det laveste antal personlige stemmer.

I månederne op til valget har han blandt andet skullet forklare, hvorfor han har skrevet falske navne på kvitteringer for middag, som blev betalt med ministeriets kort.

Rasmus Prehn har selv kaldt det "en hjerneprut". Han kan huske, at det var en anden journalist, som han spiste middag med. Men han vil ikke oplyse hvem.

Miljøminister Lea Wermelin fik 3.580 personlige stemmer.

Klimaminister Dan Jørgensen undgik tirsdag lige akkurat en halvering af antallet af personlige stemmer.
Efter at have fået over 15.000 i 2019 var, der under 8300, der tirsdag satte kryds ved ministeren, der har stået for regeringens håndtering af klimaspørgsmålet.

Det er ikke fordi, alle ministre har fået et skidt valg. 

Statsminister Mette Frederiksen selv har fået 40 procent flere personlige stemmer ved årets valg, og hun er kun overgået i antal personlige stemmer af tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V). Han fik over 60.000 personlige stemmer.

/ritzau/
 

Emneord

Folketingsvalg 2022 , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle