V kritiserer regeringen i sag om dyretransporter: Kritisabelt og for kreativt

Venstre kritiserer regeringen i sag om højdekrav. Grundlaget er for kreativt og trænger til en opdatering, lyder det fra landbrugsordfører.

Det er "ren fup", når fødevareminister Mogens Jensen (S) f.eks. ved et nyligt samråd udtaler, at det var den tidligere blå regering, der ville indføre et milliondyrt højdekrav til svinetransporter.

Sådan lyder det fra Venstres landbrugsordfører Erling Bonnesen, der kritiserer regeringens ageren i sagen.

Den tidligere regering skrev rigtig nok ind i aftalen for en strammere kontrol med dyretransporter, at man ville se på at indføre et højdekrav i transporterne - men beslutningen skulle baseres på en rapport fra Aarhus Universitet, som skulle se på dyrevelfærden under transport af grise under 40 kg.

Den nuværende regering har i stedet indført højdekravet og bestilt en rapport af dyrevelfærden for smågrise under 26 kg - altså mindre grise, som der transporteres færre af.

trænger til opdatering

Landbrugsavisen.dk har tidligere skrevet, at det nye højdekrav dels vil koste branchen millioner, og dels er baseret på en forskningsrapport fra 1991.

Det er dybt kritisabelt ifølge Erling Bonnesen.

"Det er mildt sagt et meget kreativt grundlag, der ligger bag de nye højdekrav. Når man er nødt til at gå 20-30 år tilbage, så må man sige, at der er god grund til at få en opdatering", siger Erling Bonnesen, der fortsætter:

"Jeg kan konstatere, at ministeren har valgt at skrotte den aftale, vi lavede om, at dyrelvelfærden skulle undersøges først. Det er kritisabelt, og det må han selv på mål for".

skjult dagsorden

Landbrugsordføreren opfordrer nu ministeren til at få undersøgt dyrevelfærden under transport for grise op til 40 kg.

"Få det opdateret, så der er et fagligt og ordentligt grundlag at tage stilling på. Der skal være god dyrevelfærd for grise under transport, men det skal også hænge sammen med virkeligheden", siger Bonnesen og tilføjer:

"Man kunne få den tanke, at det her handler om, at ministeren har en skjult dagsorden om tvangsmæssigt at lukke smågriseeksporten".

Dette har fødevareministeren Mogens Jensen tidligere afvist.

Emneord

politik

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle