V og DF ikke i tvivl i minksag: Der gemmer sig en skandale, når man beder om det dobbelte beløb

Anklagerne fyger mod regeringen efter samråd, hvor partier krævede svar på, hvorfor regeringen beder om mere end det dobbelte afsatte beløb til at grave mink op.

Selvom Fødevarestyrelsen mener, at det kommer til at koste 72,2 mio. kr. at krave 21.000 ton mink, jord og kalk af to massegrave, har regeringen bedt om en økonomisk ramme på det dobbelte.

Det vækker stærk undren hos både Venstre og Dansk Folkeparti, der anklager regeringen for at "holde noget skjult".

Onsdag var der samråd om sagen, og partierne mener ikke, de fik svar på, hvorfor regeringen har bedt om så mange ekstra penge.

"Jeg fik det ud af samrådet, at der gemmer sig en skandale i de mange ekstra millioner, man beder om", siger Troels Lund Poulsen (V).

kom med forklaringerne

Ordføreren fortsætter:

"Man ønsker ikke at være åben om, hvad de mange ekstra penge skal bruges til, og det er vi lodret imod på demokratiets vegne, men især på vegne af de borgere, der bærer konsekvenserne af de her vanvittige beslutninger, regeringen har truffet".

Finansordfører René Christensen fra Dansk Folkeparti bakker op:

"For at være helt ærlig, så tror jeg ikke, regeringen fortæller alt, hvad den ved. Man spørger ikke om 80 mio. kr. ekstra, hvis man ikke har forvetning om at bruge dem. Der kan være masser af gode forklaringer på, hvorfor det her kan blive dyrere, men dem skal vi da kende", siger han og tilføjer:

"Beløbets størrelse er, hvad det er, for ting koster. Men vi skal da have lagt alt frem. Jeg har aldrig prøvet noget lignende".

kræver åbenhed

Hele humlen går på, at man har bedt Folketingets Finansudvalg om 150 mio. kr., selvom man regner med, at opgravningen koster det halve.

Som garvede medlemmer af Finansudvalget ved René Christensen og Troels Lund Poulsen, at det er normalt, at man beder om ekstra penge til f.eks. byggeri af veje - men normalt 20-30 pct. mere.

"Man kan komme tilbage og bede om flere penge, hvis der nu skulle vise sig at være helt særlige forhold, der gør byggeriet meget dyrere. Men så er der fuld åbenhed om, hvad der er sket, og hvorfor man skal bruge ekstra penge", siger Troels Lund Poulsen, der bliver suppleret af René Christensen:

"Man regner sig frem til, at det koster 72,2 mio. kr., og så beder man om 150 mio. kr. Når vi spørger hvorfor, så lyder svaret, at det vil man bare gerne, og at man ikke ved, hvad der kan opstå af problemer. Men det tror jeg ikke på".

glem julelegene

På det omtalte samråd afviste fødevare- og landbrugsminister Rasmus Prehn (S) alle anklager om, at der skulle være tale om noget fordækt.

Forklaringen lyder, at man gerne vil sikre sig en stor buffer, så gravearbejdet ikke bliver bremset undervejs, fordi der mangler penge til noget uventet. Det vil betyde yderligere lugtgener og omkostninger, hvis arbejdet bliver afbrudt, lød det.

Troels Lund Poulsen, det er vel fornuftigt at have en god buffer - hvorfor er du sikker på, at regeringen har urent mel i posen?

"Det siger min mavefornemmelse, og den plejer at være god nok. De kunne spille med åbne kort, hvor de kommer tilbage og beder om flere penge, hvis der sker noget uventet. Det gør man så ikke, og det tager jeg som et klart udtryk for, at der er noget galt", siger finansordføreren.

Ligesom mange andre har min kæreste og jeg et madbudget, hvor vi sætter lidt ekstra af til uforudsete indkøb - hvad er problemet egentlig i, at man gør det samme her?

"Uden at kende jeres vaner, så regner I nok ikke med at komme til at spise for det dobbelte. De gør det, fordi der ligger en rotte begravet, og ministeren kan godt glemme sine julelege, for dem har vi gennemskuet", siger han.

nyt samråd på vej

Miljøstyrelsen har tidligere konstateret, at der ikke er nogen akut miljørisiko i at have minkene nedgravet, og dette gentog Rasmus Prehn på samrådet.

"Her skal man nok især bide mærke i ordet "akut". Vi frygter jo, at det her kan gå i grundvandet, og så har vi en katastrofe", siger René Christensen.

Fordi de blå partier ikke mener, de fik grundige nok svar på deres spørgsmål, lægger de nu op til endnu et samråd.

"Fødevareministeren kan ikke svare på, hvad de miljømæssige konsekvenser er, og så må vi jo have miljøministeren til at svare på det", siger Troels Lund Poulsen.

Emneord

coronavirus mink

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle