V: Pesticidafgift sænkes næppe

Pesticidafgiften skal evalueres, men landbruget skal ikke spænde forventningerne for højt, advarer Erling Bonnesen (V).

Pesticidafgiften, som koster dansk landbrug over en halv milliard kroner hvert år, skal evalueres i det kommende folketingsår, første halvår af 2018.

Det mener Landbrug & Fødevarer er en oplagt anledning til at fjerne afgiften, der efter landbrugets opfattelse reelt er en skat, der ikke ændrer forbrugsmøntret.

’Alle vil lege julemand’

Liberal Alliance har bakket op et stykke af vejen og sagt, at partiet gerne ser, at afgiften sættes ned.

Men det skal landbruget ikke gøre sig alt for lysegrønne forhåbninger om, advarer Erling Bonnesen, miljøordfører for Venstre.

Nye grødeskæringsregler er skuffelse for landmænd 8. december · 14:23

»Alle kan ønske sig noget, og vi vil alle sammen gerne være julemænd og give gode gerninger. Det ville være dejligt, hvis vi kunne få en reduktion, men vi skal også være realistiske,« siger han.

»Hvis det ikke er muligt at fjerne eller reducere afgiften, kan man i stedet vælge at gøre mere brug af afgiftsdifferentiering - det vil sige dreje afgiften i takt med, at der udvikles nye midler, så man bruger de helt rigtige planteværnsmidler til de rigtige afgrøder. Det vil være interessant,« mener Erling Bonnesen.

Det var en bred kreds af partier, (regeringen: V, LA og Kons., samt S, Rad. og SF.) der i foråret indgik aftale om Pesticidstrategi 2017-2021.

Faktaboks

Fakta pesticidafgift

  • Parterne bag Pesticidstrategi 2017-2021 skal i 2018 evaluere pesticidafgiften.
  • L&F anslog i 2017, at pesticidafgiften i gennemsnit koster en dansk landmand 295 kroner pr. hektar.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu