Valeur:  Med digitalt legetøj kan vi lære før andre

Danmark gør klogt i at tage ny teknologi hurtigt i brug, hvis vi vil være bedre end konkurrenterne i udlandet, mener Danish Crowns direktør.

Droner, 3D-printere, interaktive virtual reality-briller og meget mere. Der er masser af ”legetøj” på den digitale legeplads, som kommer til at spille en enorm rolle i fremtiden. Det var indtrykket, da Landbrug & Fødevarer åbnede teltet for debat om, hvordan digitale hjælpemidler vil vinde frem i fremtiden.

Droner, der var ukendt blandt almindelige mennesker for få år siden, har allerede på få år fået kæmpe betydning og vil også betyde meget for landbruget, mener Karen Hækkerup, adm. dir. for Landbrug & Fødevarer.

”Droner vil ændre alting. De kan tage billeder af afgrøder, opdage sygdomme, præcisionsdosere. De vil give kæmpe gevinster for landbruget,” sagde hun.

Claus Jensen, formand for Dansk Metal, håber, at dronefabrikanter kan arbejde sammen med forskere og udvikle dem til meget specifikke ting.

”Så  kan vi lave et helt nyt eventyr herhjemme,” sagde han.

VR-briller til undervisning

Ordstyrer Nicolaj Sonne præsenterede også debattørerne for virtual reality briller kaldet VR-briller, som de tog på. Med disse briller befandt debattørerne sig i et andet rum end tilhørerne i debat-teltet – et rum, hvor de kunne bevæge sig 360 grader rundt.

Jais Valeur mener, at VR-briller vil være meget egnede til undervisning af slagtere på slagterierne, og langt bedre end at have en person til at vise snittene.

"Aftenen før konkursen vidste jeg ikke, at det ville gå sådan"Maskiner 15. december · 15:22

”Der er et mega potentiale i det, og de vil blive en økonomisk gevinst for os,” sagde han.

Printede gulerødder

3D-printere var også til debat, og tilhørerne blev budt på 3D-printede gulerødder. Der var dog enighed om, at de vil være mere egnede til specialopgaver end til masseproduktion. Altså legoklodser vil ikke blive 3D-printet, men måske vil støbeformene til dem. 3D-printeren kan nogle flere detaljer end en støbeform.  I forhold til fødevarer kunne det være at fremstille fødevarer, der ikke indeholder visse stoffer, som allergikere så kan undgå.

Claus Jensen ser ikke 3D-printere som konkurrence til traditionel produktion, men som specialisering.

”Det var måske smart at have en 3D-printer på skibe på de store have, så de kan printe reservedele, hvis de er langt fra en havn,” sagde han.

Minister: Vi er klar

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) mener, at samfundet i dag står meget bedre rustet til at tage den nye teknologi i brug i modsætning til i industrisamfundets begyndelse.

”Vi kan tilføre emner mere viden og blive mere konkurrencedygtige. Vi kan også skabe større værdi på mange ting med nyt teknologi. Vi har set virksomheder føre produktion tilbage til Danmark fordi vi specialiserer produktionen, så der er ingen grund til at hænge med mulen,” sagde han.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu