"Vandprocenten" var høj, da studenterne smed tøjet i marken

Promillen var høj, da Bettina og Jørn Kjær Madsen fik besøg af deres 19-årige søn og hans klasse, der var i gang med studenterkørsel.

I Bramming ved gården Rønhave var der gjort klar til den store studenterfest for familiens 19-årige søn, Niels Kjær Madsen, der havde fået sin blå HHX studenterhue på plads. 

Da mor Bettina Kjær Madsen på 47 år tog imod de glade studenter den 3. juli, troede hun ikke, de ville turde smide tøjet og løbe i kornmarken. Selv beskriver hun udbyttet og vandprocenten som 'høje karakterer, og promillerne ganske høje'.

På billedet står pigerne i en 20 hektar mark med rug, der dog ikke er høstet endnu. Derudover har gården græs og majs fordelt på i alt 2.200 hektar. 

"Vi troede ikke, de turde, men de gjorde det i fællesskab. Der er nogle traditioner, hvor man kan få forskellige hak i huen. En af dem er at gå nøgen i en kornmark. Så der var glade dage og musik hos os, da de kom forbi", fortæller hun.

Udskiftning af 3.600 kvæg

Gården er Danmarks største kvægbedrift, der lige nu er i gang med en udskiftning af 3.600 krydsninger og Holstein til jersey. Målet er at kunne få 10 pct. flere dyr på de samme kvadratmeter.

Indtil videre har de købt nogle kvier og kalve og solgt nogle af deres Hollstein til eksport.

Jørn Kjær Madsen uddyber, at andre mælkeproducenter vil inseminere deres køer med kønssorteret sæd, så Jørgen og Bettina Kjær Madsen kan få en masse kviekalve. Han regner med, at de første kvier kommer til efteråret.

Derudover håber han, at beregninger i fremtiden vil vise en mere klimavenlig side.

”At være klimavenlig er ikke alene årsagen til, at vi vælger jerseykøer, men vi håber, at beregningerne viser, at vi er blevet bedre i forhold til CO2-udslip”, siger han.

Om de derudover også skal have flere græsmarker, levere gyllen til biogasanlæg eller have solceller på taget, ved han ikke endnu.

”Indtil nu skal Seges, Arla og andre virksomheder give os nogle værktøjer, så vi ved, hvilke tiltag, der er mest klimavenlige. Vi ved godt, hvad de koster i kroner og øre, men ikke, hvad vi får ud af det i forhold til klimaregnskabet. Men jeg er overbevist om, at de allerede arbejder med at finde ud af, hvilke tiltag, der er bedst”.

Opdateret kl. 16:34 med kommentar fra Jørn Kjær Madsen

Bettina Kjær Madsen deltager med det indsendte billede i konkurrencen i 'Skyd Høsten Bedst'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Sådan gør du

Skyd høsten først:

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 13 afgrøder:

Allerede høstet: Engrapgræs, rødsvingel, vinterbyg, alm. rajgræs, raps, vinterhvede og hvidkløver.

Mangler høst: Vårbyg, triticale, rug, havre, spinat til frø og hestebønner.

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind. 

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr. 

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad WiFi 32GB til værdi 2.280 kr. samt 5 x 1 valgfrit årsabonnoment på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.114 kr. 

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her:

www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019

Emneord

Skyd Høsten 2019

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle