Vegansk aktivist: Vi vil bare gerne redde planeten

Vita Hougaard er medlem af veganergruppen The Save Movement i Aarhus, hvor hun onsdag organiserede en protest på to slagterier i Midtjylland. På vej hjem tog de forbi Lars Kristensens bedrift, Elmegaarden, som udviklede sig til, at politiet blev tilkaldt af Lars Kristensen for at politianmelde aktivisterne for indtrængen på privat grund.

Hvorfor valgte I at besøge Elmegaarden i onsdags?

Vi havde ikke planlagt at skulle besøge gården. Vi kom fra en fredelig protest ved Sevel Slagteri og HK Scan, og på vej hjem kom vi forbi gården. Vi er veganere og elsker dyr, så vi ville gerne besøge køerne og kalvene. 

Hvorfor ringede I ikke i forvejen?

Som sagt havde vi ikke planlagt besøget. Vi kom bare forbi. Så vi tænkte slet ikke over, at vi skulle ringe. Vi blev mødt af medarbejdere på bedriften, som vi snakkede med. Vi troede, vi godt måtte være der. Vi søger altid tilladelse til det, vi laver, og vi bryder ikke loven, så det var ikke vores intention at komme uanmeldt. 

Kan du forstå, hvorfor ejeren Lars Kristensen reagerede, som han reagerede?

Jeg har fuld forståelse for, at han blev chokeret. Og jeg vil også meget hellere besøge ham igen, hvor vi har lavet en aftale, hvor vi kan mødes og snakke med hinanden. Vi var ikke ude på, at folk skulle blive bange. Det var uheldigt, at det endte som det endte. Det foreligger på en misforståelse, hvor begge sider kunne have gjort ting anderledes. 

I tog billeder og filmede - hvorfor gjorde I det? Og hvad skulle de bruges til?

Jeg vil meget hellere mødes med ham, hvor vi kan tage en snak, og der kan jeg vise mine billeder og vise det, som jeg ser på dem og forklare det overfor ham. Og så kan vi kan tage en konstruktiv debat der. 

De billeder, I tog på bedriften. Hvorfor gjorde I det? Og hvad skulle I bruge dem til?

Jeg vil hellere mødes med ham og snakke om billederne med ham. Der vil jeg forklare overfor ham, hvad jeg ser på de billeder, jeg har taget. 

Hvorfor vil du gerne besøge ham igen?

Jeg kan godt forstå, at han er vred på os, og det er også derfor, jeg gerne vil mødes igen. Vi kom ikke med en fjendtlig dagsorden. Men jeg synes ikke, at man skal tage diskussionen i et kommentarfelt på Facebook. Jeg vil hellere mødes, hvor vi kan tage en snak. Jeg tror langt hen ad vejen, at vi er enige om mange ting. Jeg har ikke en forventning om, at vi vil blive helt enige, men vi kunne gå fra hinanden med en bedre forståelse for hinanden.

Lars Kristensen fortæller, at I ikke ville oplyse navn og ærinde, da I blev spurgt. Hvorfor ville i ikke det?

Jeg var ovre ved kalvene, så jeg kom først senere. 

I havde været på et slagteri inden - tænkte I på smittefare?

Vi var ikke inde på slagterierne. Vi stod udenfor og havde en fredelig protest. Vi kom heller ikke ind i nogle dyretransporter. Og medarbejderen på bedriften sagde, at vi godt besøge kalvene, hvis vi ikke havde været på en anden gård inden. Og det havde vi ikke. Vi er godt klar over smittefarer, og vi har også sat os ind i det.

De her aktiviteter I har, hvor i holder fredelige protester - Hvorfor gør I det?

Vi vil gerne oplyse borgerne om andre valg og muligheder end af spise animalske produkter. Vi får tit den smøre med, at vi presser ting ned over hovedet på folk. Men det er vi ikke ude på. Vi vil gerne oplyse. Vi er godt klar over, at alle ikke vågner op en morgen og pludselig er veganere. Men det kunne være rart, hvis vi kan få folk til at tænke mere over det, de putter i munden. Enhver kan jo se, at der skal ændres noget. Vi prøver bare at redde planeten. 

Gavner de her besøg, tonen og mediedækning jeres sag?

Man siger jo, at al omtale er god omtale. Vi er vant til debatter. Der er vrede mennesker, som ikke lytter til vores sag, men der er også mennesker, som stopper op og tænker over det, vi siger. Man kan ikke tage et valg, hvis man ikke er oplyst.

Der er ret heftig debat på artiklen på Facebook. Der blev endda i går oprettet en falsk profil med navnet ”Vegan” for kun at svine til i debatten. Hvad gør I for at moderere? 

Jeg har svært ved at kommentere på den falske profil. Men jeg er ikke stor tilhænger af Facebook-debatter. Det er svært med kommentarer, for tonen bliver meget hurtigt grov, og det bliver mudderkast. Jeg ved, at der kan blive ophedet debat, meget mere end Face-to-Face debatter. Lige på det her område er folk rygende uenige, og det er også svært, når der er følelser involveret. Derfor vil jeg også gerne ud og besøge landmanden igen, så vi kan mødes og snakke om det her ansigt til ansigt. 

Vita Hougaard har sagt nej til at have et billede af sig selv tilknyttet artiklen. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle