Veganske aktivister stopper økodag med demonstration (opd.)

Sidste år udviklede den populære økodag sig så ubehageligt for en fynsk mælkeproducent, at producenten i år helt dropper dagen.

Den 14. april er en mærkedag for rigtig mange børnefamilier og økologiske mælkeproducenter landet over.

Her bliver de økologiske malkekøer nemlig lukket på græs, hvilket normalt er et herligt syn for især børn.

Det bliver der dog ikke noget af i år på Verningelund i Tommerup på Fyn, hvor de 260 køer allerede er blevet lukket på græs 10 dage før uden publikum, skriver Fyens.dk.

Normalt besøger over 6000 nysgerrige mennesker gården på dagen, men sidste år udviklede dagen sig ubehageligt, da 20 aktivister fra gruppen Go Vegan dukkede op med bannere og budskaber som "jeg savner min mor - hvordan smager mælken?".

Der var desuden hældt hvid maling ud over Verningelunds varemærke, som er en farverig ko-figur, men aktivisterne afviste at have noget med dette at gøre.

"Arne spurgte mig, om vi skulle holde Økodag igen i år, og så kom tårene. Det var så personligt et angreb. Koen, der var overmalet, og demonstranterne, der fortalte vores gæster, at vi slår vores tyrekalve ihjel. Det passer ikke. De fortalte også, at kalvene råber på deres mødre om natten, men mit soveværelse ligger lige ud til kalvene, så jeg ville ikke kunne sove, hvis det var tilfældet", siger gårdejer Hanne Bording Jørgensen til Fyens.

Hun ved endnu ikke, om Verningelund kommer til at holde Økodag igen.

Redaktionen er blevet gjort bekendt med en artikel fra TV2 Fyn, hvor Arne Jørgensen fra Verningelund forklarer, at gårdens køer er blevet lukket på græs pga. fodermangel. 

Til Landbrugsavisen forklarer Hanne Jørgensen, at det drejer sig om et mindre antal goldkøer, der blev lukket på græs pga. fodermangel.

Det er sidste års demonstration, der betyder, at Økodagen for Verningelunds vedkommende er blevet aflyst.

OBS. Opdateret kl 20:57: Det fremgik ikke af artiklen, at aktivisterne, ifølge Fyens.dk, på dagen afviste at have hældt hvid maling ud over Verningelunds varetegn. Dette er nu tilføjet.

OBS. Opdateret 8. april kl 11:18: Landbrugsavisen har været i kontakt med Hanne Jørgensen, der bekræfter, at man har aflyst Økodagen pga. sidste års demonstration.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle