Vegetarer går til domstolene: Kræver vegetarmad i institutioner

Forening for vegetarer og veganere samler ind for at kunne føre retssag om at kunne få kødfrie måltider på offentlige institutioner.

"Forestil dig, at du har levet vegetarisk i 30 år, men hvis du bliver dement på plejehjemmet, serverer personalet kød for dig, eller maden er så utilstrækkelig, at du føler dig tvunget til at spise kød igen.

Hvis du synes, at dette lyder uacceptabelt, så håber vi, at du vil støtte den retssag, som vi nu forbereder".

Sådan lyder det fra vegetarisk forening, som har samlet over 400.000 kr. ind fra over 1.150 borgere. Målet er 500.000 kr., så foreningen kan få prøvet en 3 - 5 konkrete sager ved en domssol. Målet er at få afklaret, hvornår man har ret til at få vegetariske måltider - fra offentlige køkkener på hospitaler, i daginstitutioner, på plejehjem og andre offentlige instititiner.

Spørgsmål om hensyn

Selvom dommene i de sager, som føres, vil handle om de specifikke sager, vil formålet være at få en afgørelse af, hvor grænserne generelt går – hvornår har man som vegetar eller veganer ret til, at der bliver taget hensyn. 

Justitsministeriet har, ifølge foreningen, på baggrund af en række domme ved Menneskerettighedsdomstolen, i et svar til Folketinget i februar 2020 anerkendt, at vegetarer og veganere er beskyttet af Menneskerettighedskonventionen og formentlig i nogle situationer har ret til at få serveret vegetariske og/eller veganske måltider i offentlige institutioner.

Det er en af grundene til, at foreningen nu kaster sig over en retssag. Institut for Menneskerettigheder har nemlig anbefalet Dansk Vegetarisk Forening at få prøvet en række konkrete sager ved en domstol, så spørgsmålet kan blive afklaret.

Dansk Vegetarisk Forening har valgt Christian Dahlager, som er advokat med møderet for Højesteret, til at føre sagen.

 

 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle