Vegetarer og veganere vinder frem

Veganere tager afstand fra menneskers moralske ret til at indespærre og dræbe dyr. Mælk og ost er bandlyst.

Veganer-foreningen ’Go Vegan’ er én af mange vegetariske og veganske fraktioner, der vinder frem i disse år.

Ligesom vegetarerne spiser veganerne ikke kød. Men hvor mange vegetarer godt kan drikke mælk og spise æg og ost, lever veganerne på en ren plantebaseret diæt.

De finder det uetisk, at mennesker bruger og dræber dyr. Derfor tager veganerne afstand fra landbrugets husdyrproduktion. I foreningen ’Go Vegan’ uden undtagelse.

»Vi arbejder ikke med dyrevelfærd. Vi arbejder for et landbrug uden udnyttelse af dyr«, siger Mathias Elrød Madsen, talsmand for ’Go Vegan’.

Kødløse dage

Der findes mange variationer og tolerance-gradbøjninger inden for vegetar-/veganermiljøet.

Blandt veganerne siger flest (42 pct. ifølge Dansk Vegetarforening (DVF)), at dyreetik er deres primære begrundelse for at være veganere. Blandt vegetarer angiver flest, at en kombination af årsager er lige vigtige: dyreetik, bæredygtighed og sundhed.

25.000 veganere?

Der findes ikke sikre statistiske opgørelser over, hvor mange veganere der findes i Danmark.

En fælles analyse udført af COOP og Dansk Vegetarforening i 2017 anslår, at 1,8 pct. af danskerne, ca. 100.000 personer, lever helt vegetarisk.

DVF anslår ud fra tyske tal, at veganerne udgør mellem 20 og 30 pct. af vegetarerne. Hvis det holder stik, er der ca. 25.000 danske veganere.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle